Home / EKONOMIKA / Pre chemické firmy na Slovensku sa začína nepriaznivé obdobie, tržby ovplyvnilo aj spomalenie ekonomiky

Pre chemické firmy na Slovensku sa začína nepriaznivé obdobie, tržby ovplyvnilo aj spomalenie ekonomiky

12.9.2019 (Webnoviny.sk) – Chemický a farmaceutický priemysel zaznamenal na Slovensku za prvý polrok tohto roka medziročný pokles tržieb o 2,5 %. Celkovo pritom tržby za uvedené obdobie dosiahli 4,986 mld. eur.

„Pokles slovenskej chémie ako celku za prvý polrok 2019, keď ešte prvý štvrťrok bol plusový o 2 %, signalizuje pravdepodobne začiatok dlhodobého nepriaznivého trendu. Chémia citlivo reaguje na externé vplyvy i zhoršenie domáceho podnikateľského prostredia. Vývoj ovplyvňuje spomalenie nemeckej ekonomiky, americké clá, volatilné ceny ropy, nejasnosti okolo brexitu a nepriaznivé vyhliadky automobilového priemyslu na najbližšie obdobie,“ zhodnotil situáciu prezident Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu SR Roman Karlubík.

Dôsledky rastu minimálnej mzdy

Odvetvie sa podľa neho taktiež vyrovnáva s nepriaznivými dôsledkami neprimeraného rastu minimálnej mzdy, či enormného zvýšenia príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatky.

„Politicky motivované populistické preteky okolo rastu minimálnej mzdy a ďalších nákladov pokračujú naďalej a ohrozujú vývoj slovenskej chémie i celej ekonomiky,“ skonštatoval Karlubík.

Varovný je však podľa zväzu predovšetkým neudržateľný a produktivitou práce nepodložený rast mzdových nákladov. Podľa chemikov totiž len za druhý štvrťrok tohto roka poklesla produktivita práce v porovnaní s prvým štvrťrokom o 2,6 %, ale medzištvrťročný nárast miezd bol na úrovni 8,9 %.

Znížila sa aj zamestnanosť

Štatistický úrad SR v prvom polroku tohto roka evidoval v chemickom a farmaceutickom priemysle celkovo 297 podnikov s 20 a viac zamestnancami. Celkovo v odvetví pracovalo takmer 45 tis. pracovníkov. Zamestnanosť sa však medziročne znížila o 4,5 %.

Priemerná mesačná mzda pracovníkov v chemickom a farmaceutickom odvetví bola v prvom polroku tohto roka 1 743 eur, pričom dlhodobo najlepšie zarábajú zamestnanci v odvetví výroby rafinovaných ropných produktov.

Zväz chemického a farmaceutického priemyslu Slovenskej republiky vznikol ako dobrovoľné združenie podnikateľských subjektov v odvetví slovenskej chémie a farmácie v roku 1991. V súčasnosti reprezentuje 60 členských subjektov, v ktorých pracuje viac ako 16 000 pracovníkov.

Viac k témam: Brexit, clá USA, minimálna mzda
Zdroj: Webnoviny.sk – Pre chemické firmy na Slovensku sa začína nepriaznivé obdobie, tržby ovplyvnilo aj spomalenie ekonomiky © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Projekt ministerstva práce má úspech, nezamestnaní už pomáhajú pri záchrane pamiatok (foto)

Do projektu sa zapojili subjekty zo zoznamu oprávnených žiadateľov, ktoré pripravilo ministerstvo kultúry.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *