Home / SVET / Škótsky sudca zamietol predbežný zákaz vládneho plánu prerušiť parlament, chce si vypočuť obe strany

Škótsky sudca zamietol predbežný zákaz vládneho plánu prerušiť parlament, chce si vypočuť obe strany

30.8.2019 (Webnoviny.sk) – Škótsky sudca zamietol žiadosť o predbežné zastavenie plánu britského premiéra Borisa Johnsona na prerušenie rokovania parlamentu. O zákaz sa pred samotným riadnym pojednávaním na škótskom najvyššom civilnom súde usilovala skupina 75 poslancov. Ich požiadavku odmietol lord Doherty, ktorý na to nevidel „naliehavú potrebu“. Informuje o tom britská BBC.

Sudca si chce vypočuť obe strany

Riadne pojednávanie však presunuli z piatka budúceho týždňa na utorok. Podľa lorda Dohertyho je v záujme spravodlivosti, ako aj vo verejnom záujme, aby sa v prípade, v ktorom je odporcom britská vláda, pokračovalo čo najskôr. Sudca nerozhodne o merite veci, pokiaľ si v utorok nevypočuje právne argumenty oboch strán.

Kráľovná Alžbeta II. vyhovela žiadosti vlády

Britská kráľovná Alžbeta II. vyhovela žiadosti vlády o prerušenie rokovania parlamentu. Schôdzu prerušia medzi 9. a 12. septembrom, len niekoľko dní po tom, ako sa poslanci po letnej prestávke vrátia do práce a zároveň len niekoľko týždňov pred termínom brexitu, ktorým je 31. október. Poslanci opätovne zasadnú 14. októbra.

Bývalý britský premiér John Major medzičasom oznámil, že sa pridal ku kampani aktivistky Giny Miller, ktorá sa taktiež na súdoch snaží zabrániť vláde v jej pláne prerušiť zasadnutie parlamentu.

Viac k témam: Brexit, britský parlament
Zdroj: Webnoviny.sk – Škótsky sudca zamietol predbežný zákaz vládneho plánu prerušiť parlament, chce si vypočuť obe strany © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusmi dosadená administratíva Krymu nezorganizuje na Deň víťazstva tradičnú vojenskú prehliadku

Deviateho mája v Rusku oslavujú víťazstvo Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *