Home / šport / Tenis / Slovenský tenis nemá po štvrťstoročí zastúpenie v druhom kole grandslamovej dvojhry

Slovenský tenis nemá po štvrťstoročí zastúpenie v druhom kole grandslamovej dvojhry

28.8.2019 (Webnoviny.sk) – Kompletné kvarteto slovenských singlistov stroskotalo na záverečnom grandslamovom turnaji US Open už v prvom kole.

Úvodné prekážky na dvorcoch vo Flushing Meadows nezvládli postupne Jana Čepelová, Viktória Kužmová, Martin Kližan a napokon ani Jozef Kovalík.

Po 25 rokoch tak slovenský tenis nemá zastúpenie v druhom kole dvojhry na turnajoch tzv. veľkej štvorky. Naposledy sa niečo podobné udialo v roku 1994 na prestížnom Wimbledone.

Žreb príliš neprial

Žreb Slovákom príliš neprial a jedinou papierovou favoritkou bola Viktória Kužmová. Proti Belgičanke Alison Van Uytvanckovej sa však dopustila 29 nevynútených chýb a prehrala 4:6, 4:6. Zaujímavosťou je, že pre rodáčku z mesta Vilvoorde to bolo vôbec prvé víťazstvo v hlavnej fáze newyorského grandslamu v kariére.

Pri predošlých piatich účastiach získala dokopy jeden set, no v pondelok sa tešila z postupu do druhého kola. Naopak, výsledková kríza Kužmovej pokračuje ďalej. V tejto sezóne v USA na „betóne“ prehrala štvrtý zápas po sebe a vo vzájomnej bilancii s Van Uytvanckovou prehráva 1:2.

Asi najnáročnejšieho súpera mal v prvom kole Martin Kližan – víťaza z roku 2014 Marina Čiliča. Chorvát podal veľmi dobrý výkon a napokon nestratil ani set. Rodáka z Bratislavy môže mrzieť najmä záver tretieho setu, keď v tajbrejku premrhal náskok 6:2.

Kližan sa do New Yorku vrátil po dvojročnej prestávke, ale niekdajšej svetovej trojke podľahol aj v piatom vzájomnom súboji. Paradoxom je, že práve Čilič zastavil Martina Kližana pri jeho najlepšom grandslamovom vystúpení. V roku 2012 postúpil Slovák do osemfinále US Open, ale rodákovi z bosnianskeho Medžugoria podľahol 5:7, 4:6, 0:6.

Podobný výsledok dlho nebol

Po štvrťstoročí tak Slovensko nemá svojho zástupcu v druhom kole dvojhry grandslamového turnaja. V roku 1994 skončili na wimbledonskej tráve v najskoršom možnom termíne Karol Kučera, Janette Husárová, Karin Habšudová-Cíleková a Katarína Studeníková.

Následne prišli éry Dominika Hrbatého, Daniely Hantuchovej či Dominiky Cibulkovej a najmä vďaka týmto tenistom sa podobné výsledkové zlyhanie dlho neopakovalo.

Najmä popradská rodáčka a majiteľka siedmich turnajových titulov Hantuchová podávala na grandslamoch konštante dobré výkony a v rokoch 2001 až 2010 len šesťkrát skončila v prvom kole. Jej najlepším výsledkom bolo semifinále Australian Open 2008, ktorý však o šesť rokov prekonala finálovou účasťou Cibulková.

Viac k témam: US Open
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovenský tenis nemá po štvrťstoročí zastúpenie v druhom kole grandslamovej dvojhry © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ak Nadal stihne odohrať aspoň dva turnaje, na Roland Gorros bude patriť medzi päť najväčších favoritov na celkový triumf

Dvadsaťdvanásobný grandslamový šampión len nedávno vyhlásil, že práve v úvode apríla by rád odštartoval svoju prípravu pred blížiacim sa druhým grandslamovým turnajom sezóny Roland Garros v Paríži.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *