Home / SVET / Video: Aktivistka Greta Thunberg preplávala Atlantik, zúčastní sa na klimatických konferenciách

Video: Aktivistka Greta Thunberg preplávala Atlantik, zúčastní sa na klimatických konferenciách

28.8.2019 (Webnoviny.sk) – Šestnásťročná švédska ekologická aktivista Greta Thunberg preplávala po dvoch týždňoch Atlantický oceán na plachetnici s nulovými emisiami, aby sa zúčastnila na konferencii o globálnom otepľovaní.

Pevnina!! Pred nami sú svetlá Long Islandu a New Yorku,“ napísala v stredu pred východom slnka na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. Očakáva sa, že z lode vystúpia v stredu popoludní miestneho času v prístave na dolnom Manhattane.

Vybrala si plavbu jachtou

Greta Thunberg si zvolila na cestu do New Yorku jachtu namiesto lietadla, keďže využívanie lietadiel podľa vedcov produkuje obrovskú uhlíkovú stopu a výrazne tak prispieva k zhoršovaniu situácie v súvislosti so svetovou klímou.

Plavbu, na ktorej ju sprevádzali jej otec a švédsky dokumentarista Nathan Grossman, absolvovala 18-metrovou jachtou Malizia II, ktorá vyrába elektrinu pomocou solárnych panelov a podvodných turbín.

Príde na klimatické konferencie

Greta Thunberg, ktorej sa podarilo odštartovať celosvetové hnutie študentských protestov za zmenu politiky vlád v boji proti klimatickým zmenám, sa zúčastní najskôr 23. septembra na svetovej klimatickej konferencii v New Yorku, odkiaľ sa neskôr presunie vlakmi a autobusmi do čilskej metropoly Santiago, kde sa bude konať od 2. do 13. decembra ďalšia významná konferencia o klimatických zmenách pod patronátom Organizácie Spojených národov (OSN).

Tá sa mala pôvodne uskutočniť v novembri v Brazílii, po nástupe nového brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara, ktorý je známym nepriateľom ekológie, však krajina oznámila OSN, že ju organizovať nebude.

Viac k témam: jachty, klimatické zmeny, konferencia
Zdroj: Webnoviny.sk – Video: Aktivistka Greta Thunberg preplávala Atlantik, zúčastní sa na klimatických konferenciách © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pred klubom vo Washingtone sa strieľalo, podozrivý postrelil piatich ľudí

Streľba sa odohrala zhruba pol hodinu pred polnocou vo štvrti Dupont Circle vo Washingtone.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *