Home / EKONOMIKA / Stovky firiem na Slovensku ukončili podnikanie likvidáciou, proces je však drahý a zdĺhavý

Stovky firiem na Slovensku ukončili podnikanie likvidáciou, proces je však drahý a zdĺhavý

27.8.2019 (Webnoviny.sk) – V prvom polroku ukončilo na Slovensku podnikanie likvidáciou 516 firiem. Ako ďalej vyplýva z údajov poradenskej spoločnosti Bisnode, od roku 2010 do konca júna tohto roka tak urobilo už viac ako 9-tisíc spoločností. Rekord pritom drží rok 2016, kedy bolo zlikvidovaných 1 539 podnikov. Niektoré likvidácie sa ale ani po rokoch nedarí ukončiť podľa požiadaviek zákona.

V prvom polroku zároveň do procesu likvidácie vstúpilo ďalších 1 101 podnikov. „Aktuálne je na Slovensku v procese likvidácie 9 454 spoločností. Z toho 64 % do likvidácie vstúpilo v rokoch 2010 až 2019,“ uviedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Zároveň upozornila, že likvidácia firmy je v porovnaní s jej založením náročný, drahý a zdĺhavý proces. „Priemerná dĺžka likvidácie firmy medzi rokmi 2010 až 2019 presiahla 30 mesiacov. Niektoré likvidácie pritom začali ešte v deväťdesiatych rokoch minulého storočia,“ povedala Štěpánová.

Najviac neukončených likvidácií Bisnode eviduje v Bratislavskom kraji a najmenej je zaregistrovaných v Prešovskom kraji.

Viac k témam: firmy
Zdroj: Webnoviny.sk – Stovky firiem na Slovensku ukončili podnikanie likvidáciou, proces je však drahý a zdĺhavý © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *