Home / šport / Ostatné športy / Slovenský štvorkajak ostal neporazený aj po druhom štarte, do finále postúpil s najlepším časom

Slovenský štvorkajak ostal neporazený aj po druhom štarte, do finále postúpil s najlepším časom

24.8.2019 (Webnoviny.sk) – Dva štarty, dve víťazstvá. Taká je bilancia slovenského štvorkajaku na 500-metrovej trati na majstrovstvách sveta v rýchlostnej kanoistike v maďarskom Szegede.

Olympijská“ loď v zložení Samuel Baláž, Erik Vlček, Csaba Zalka a Adam Botek vylepšila svoj štvrtkový výkon z rozjazdy a v sobotňajšom semifinále dosiahla najrýchlejší čas 1:19,83 min, keď triumfovala vďaka vynikajúcemu finišu.

Vo finiši zvýšili tempo

Slováci štartovali vo štvrtej dráhe a v prvej polovici pretekov mierne zaostávali za postupovou trojicou. Posledných 250 metrov však zvládli vynikajúco a postupne predstihli Srbov, Talianov aj domácich Maďarov, ktorým v cieli nadelili presne pol sekundy.

Išli sme tak, ako sme si to naplánovali. Chceli sme vo finiši zvýšiť tempo a frekvenciu. Vedeli sme, že je to krátka disciplína, ale na posledných sto metroch sa to vždy láme. Sledoval som maďarskú posádku vo vedľajšej dráhe, postrážili sme si dobrý odstup a v závere som videl, že máme rýchlosť. Postupne sme ich dobiehali a vedel som, že ich predbehneme,“ zhodnotil Vlček.

Slovenské kvarteto zatiaľ v Szegede nepozná chuť prehry. Vo štvrtok ovládlo jednu z rozjázd, ale malo až štvrtý najlepší čas. Naopak, v sobotu sa ako jediné dostalo pod hranicu 1:20 min. „Víťazstvá nám určite pomáhajú z psychologického hľadiska. Víťazstvo malo význam aj preto, že budeme štartovať v dráhe číslo šesť. Tá by mala byť výhodná, keďže podľa predpovede bude fúkať vietor z ľavej strany. Vieme, že máme na to, aby sme urobili dobrý výsledok, ale potrebujeme minimálne zopakovať tento výkon a dokonca si myslím, že vieme ísť ešte lepšie,“ pokračoval 37-ročný pretekár.

V búrlivom prostredí sa nepočuli

V nedeľňajšom finále, ktoré bude na programe o 13.21 h, sa okrem Slovákov predstavia aj Nemci, Rusi, Maďari, Bielorusi, Portugalčania, Španieli, Česi a Francúzi. Z deviatich lodí si vybojuje až sedem miestenku na budúcoročné olympijské hry do Tokia.

Cítime sa dobre, v lodi nám to kĺže. Každý pretekár chce medailu, ale uvidíme, ako to dopadne. Medzi favoritov vo finále budú patriť Nemci alebo Španieli, ale každá loď je silná a nikoho netreba podceniť,“ povedal „háčik“ Baláž, ktorý v nedeľu očakáva vynikajúcu atmosféru. „Už v semifinále sme sa od méty 200 metrov pred cieľom ani nepočuli, keďže bol na tribúnach veľký hluk. Vo finále tu bude určite ešte búrlivejšie prostredie,“ dodal.

Viac k témam: Majstrovstvá sveta v rýchlostnej kanoistike
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovenský štvorkajak ostal neporazený aj po druhom štarte, do finále postúpil s najlepším časom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Etiópčan Lemma ovládol Bostonský maratón, Chára si zlepšil svoj rekord

Medzi ženami finišovala na prvej priečke Keňanka Hellen Obiriová, ktorej sa podarilo obhájiť prvenstvo z minulého roka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *