Home / SVET / Trump telefonoval s pakistanským premiérom o napätí s Indiou a vyzval na zdržanlivosť

Trump telefonoval s pakistanským premiérom o napätí s Indiou a vyzval na zdržanlivosť

20.8.2019 (Webnoviny.sk) – Americký prezident Donald Trump sa zhováral s pakistanským premiérom Imranom Chánom o napätej situácii medzi Pakistanom a Indiou. Politici spolu telefonicky diskutovali o potrebe znížiť toto napätie a zmierniť rétoriku s Naí Dillí, uviedol hovorca Bieleho domu Judd Deere.

Prezident podľa jeho slov „opätovne potvrdil, že je nevyhnutné vyhnúť sa eskalácii situácie, a obe strany vyzval na zdržanlivosť“. Trump a Chán sa podľa Bieleho domu tiež dohodli na spolupráci s cieľom posilniť ich spoločné úsilie v oblasti obchodu.

Už skôr v pondelok Trump telefonoval aj s indickým premiérom Naréndrom Módím, s ktorým sa zhováral o situácii v Kašmíre.

Napätie medzi Islamabadom a Naí Dillí sa vystupňovalo začiatkom augusta, keď sa indická vláda rozhodla odobrať indickej časti Kašmíru jeho osobitný štatút, ktorý mu zaručoval rôzne autonómne práva. Kašmír je rozdelený medzi Indiu a Pakistan, pričom obe krajiny si robia nárok na celý himalájsky región.

Viac k témam: americký prezident
Zdroj: Webnoviny.sk – Trump telefonoval s pakistanským premiérom o napätí s Indiou a vyzval na zdržanlivosť © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusi sa snažia prelomiť ukrajinskú obranu, podnikli desiatky útokov na šiestich frontoch

Počas uplynulého dňa sa odohralo 82 bojových stretov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *