Home / SLOVENSKO / Viac ako polovica Slovákov nedôveruje súdom, závažným problémom je najmä korupcia

Viac ako polovica Slovákov nedôveruje súdom, závažným problémom je najmä korupcia

14.8.2019 (Webnoviny.sk) – Slovenským súdom skôr alebo úplne nedôveruje 64 % opýtaných. Vyplýva to z prieskumu, ktorý robila agentúra FOCUS pre Kanceláriu Najvyššieho súdu SR v júli tohto roku.

Dĺžka súdnych konaní

Skôr alebo úplne slovenským súdom dôveruje 34 % respondentov, dve percentá sa k problematike nevedeli vyjadriť. Spokojnosť s činnosťou Najvyššieho súdu SR vyjadrilo 48 % opýtaných. Opak si podľa prieskumu myslí 38% respondentov. K tejto otázke sa nevedelo vyjadriť 14% opýtaných.

Pozitívne hodnotenie práce najvyššieho súdu pripisuje jeho vedenie skráteniu dĺžky súdnych konaní. Kým v roku 2014 bola podľa NS SR priemerná dĺžka konaní 245 dní, v roku 2018 to bolo 74 dní.

„Na tejto téme sme päť rokov intenzívne pracovali,“ povedala v stredu v tejto súvislosti šéfka NS SR Daniela Švecová. Dĺžku súdnych konaní považuje podľa prieskumu za najzávažnejší problém slovenských súdov 29% opýtaných. Závažnejším problémom je podľa respondentov len korupcia, ktorú uviedlo 33% opýtaných.

Osobná skúsenosť

„Ku každému podnetu, ktorý by smeroval k možnému podozreniu z korupcie treba pristúpiť mimoriadne zodpovedne,“ povedala v tejto súvislosti Švecová. Ďalšími vecami, ktoré verejnosti podľa prieskumu prekážajú, je nedostatok spravodlivosti v konaní (20%) a netransparentnosť súdnych rozhodnutí (16 %).

V prieskume 55 % opýtaných uviedlo, že oni ani ich známi nemajú skúsenosti so slovenskými súdmi. Osobnú skúsenosť alebo skúsenosť prostredníctvom známeho má s našimi súdmi 45% respondentov.

Agentúra sa respondentov pýtala aj na ich orientovanie sa v slovenskom právnom systéme. Celkom alebo veľmi dobre sa v ňom orientuje 30% opýtaných. Naopak 67 % opýtaných sa v ňom orientuje málo alebo vôbec.

Viac k témam: prieskum, súd
Zdroj: Webnoviny.sk – Viac ako polovica Slovákov nedôveruje súdom, závažným problémom je najmä korupcia © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

ITAPA Health&Care: Už len na entuziazme mladých lekárov nemôže stáť naše zdravotníctvo

Zastaraný obsah výučby a slabá príprava medikov do praxe. Chátrajúce nemocnice s biednym vybavením.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *