Home / EKONOMIKA / Návrh SNS, aby boli rekreačné poukazy pre všetkých zamestnancov, podporujú aj odborári

Návrh SNS, aby boli rekreačné poukazy pre všetkých zamestnancov, podporujú aj odborári

31.7.2019 (Webnoviny.sk) – Konfederácia odborových zväzov SR (KOZ) podporuje návrh koaličnej Slovenskej národnej strany (SNS), aby rekreačné poukazy mohli využívať všetci zamestnanci.

Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa KOZ Martina Nemethová v súvislosti s iniciatívou SNS, aby nárok na rekreačné poukazy mali od 1. januára 2021 všetci zamestnanci, nielen tí v spoločnostiach a organizáciách s 50 a viac pracovníkmi.

„KOZ SR ešte počas legislatívneho procesu pri prvej verzii rekreačných poukazov nesúhlasila s vylúčením istej skupiny zamestnancov. Príspevok na rekreáciu by sa mal totiž poskytovať všetkým zamestnancom bez rozdielu, na to či zamestnávateľ zamestnáva viac ako 50 zamestnancov v pracovnom pomere,“ uviedla Nemethová a dodala: „Návrh rozšíriť poskytovanie rekreačných poukazov pre všetkých zamestnancov preto vítame.“

Dobrovoľné rekreačné poukazy

Zamestnávatelia združení v Klube 500 naďalej trvajú na tom, že rekreačné poukazy by mali byť dobrovoľné. „Klub 500 zotrváva na svojom pôvodnom stanovisku z obdobia prípravy zavedenia – využívanie inštitútu rekreačných poukazov by malo byť pre podniky dobrovoľné, nie povinné,“ informoval agentúru SITA výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.

Ministerstvo dopravy a výstavby SR, ktoré pokrýva aj oblasť cestovného ruchu, na iniciatívu SNS zareagovalo tým, že rekreačné poukazy sú v platnosti iba od začiatku roka, pričom najväčší nápor na ich využitie sa očakáva práve v letných mesiacoch.

„Kým nebudú vyhodnotené doterajšie skúsenosti z ich fungovania, je z pohľadu rezortu dopravy predčasné sa vyjadrovať k takto odbornej téme, ktorá ešte bude predmetom rokovaní,“ uviedol odbor komunikácie ministerstva pre agentúru SITA.

SNS v stredu informovala, že v Národnej rade SR už predložila návrh novely zákona o podpore cestovného ruchu, aby rekreačné poukazy mohli využívať všetci zamestnanci od začiatku roka 2021.

Nárok na rekreačné poukazy

V prípade vôle celého spoločenského spektra je strana pripravená navrhnúť účinnosť zmeny aj od 1. januára 2020. Všetko podľa národniarov závisí od najbližších rokovaní so zamestnávateľmi, odborármi a koaličnými partnermi.

Od začiatku roka 2019 môžu využívať rekreačné poukazy, resp. príspevky pracovníci v spoločnostiach a organizáciách s 50 a viac zamestnancami, ak o preplatenie časti nákladov na ubytovanie na Slovensku požiadajú a u aktuálneho zamestnávateľa pracujú minimálne dva roky.

Z oprávnených výdavkov do 500 eur ročne zamestnávatelia preplatia 55 percent sumy, maximálne 275 eur, a zamestnanci zvyšných 45 percent, teda 225 eur. Rekreačný príspevok si môžu odpočítať z daňového základu aj samostatne zárobkovo činné osoby.

Viac k témam: príspevok na rekreáciu, rekreačné poukazy, zamestnanci
Zdroj: Webnoviny.sk – Návrh SNS, aby boli rekreačné poukazy pre všetkých zamestnancov, podporujú aj odborári © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *