Home / EKONOMIKA / Automobilový priemyseľ / Zisk automobilky Ford sa prepadol o 86 percent, dôvodom najmä výdavky na reštrukturalizáciu

Zisk automobilky Ford sa prepadol o 86 percent, dôvodom najmä výdavky na reštrukturalizáciu

26.7.2019 (Webnoviny.sk) – Čistý zisk Fordu sa v druhom štvrťroku prepadol o 86 percent hlavne v dôsledku výdavkov na reštrukturalizáciu.

Finančný riaditeľ automobilky Tim Stone uviedol, že firma počas druhého kvartálu zaúčtovala negatívne položky v sume 1,2 mld. USD v rámci nákladov na zatvorenie závodov v Európe a Južnej Amerike.

Firma globálne zrušila tisícky miest

Napriek tomu, že firma globálne zrušila 7 tis. pracovných miest v administratíve, reštrukturalizáciu ešte neukončili. Stone konštatoval, že Ford v neskoršej časti tohto roka očakáva náklady do výšky 1,8 mld. USD v rámci reštrukturalizácie za 11 mld. USD, ktorú chcú ukončiť v najbližších rokoch.

Počas apríla až júna čistý zisk Fordu klesol na 148 mil. USD čiže 4 centy na akciu. Bez nákladov na reštrukturalizáciu by bol zisk spoločnosti 28 centov na akciu. Tržby Fordu za druhý kvartál stagnovali na úrovni 38,9 mld. USD.

V Európe prvé medziročné zlepšenie za dva roky

V Severnej Amerike zisk automobilky pred zdanením oslabil o tri percentá na necelých 1,7 mld. USD. V Európe spoločnosť dosiahla prvé medziročné zlepšenie za dva roky a vykázala zisk pred zdanením vo výške 53 mil. USD po strate 73 mil. USD pred rokom. Strata Fordu v Číne sa zmenšila o 68 percent na 155 mil. USD.

Za celý tento rok Ford očakáva upravený zisk pred zdanením v pásme 7 mld. až 7,5 mld. USD. Vlani bol vo výške 7 mld. USD. Spoločnosť zároveň predpovedá, že jej upravený zisk na akciu bude za celý rok v rozmedzí 1,20 až 1,35 USD, po tom ako vlani bol na úrovni 1,30 USD.

(1 EUR = 1,114 USD)

Viac k témam: Ford, zisk
Zdroj: Webnoviny.sk – Zisk automobilky Ford sa prepadol o 86 percent, dôvodom najmä výdavky na reštrukturalizáciu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dopady šírenia variantu omikron na Slovensku intenzívne riešia aj slovenské automobilky

Žilinská Kia už pri týždennom porovnaní eviduje nárast počtu pozitívnych ako aj tých v karanténe.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *