Home / šport / Ostatné športy / Slovensko nemá istú miestenku v hádzanárskej Lige majstrov, rozhodovať bude renking krajín

Slovensko nemá istú miestenku v hádzanárskej Lige majstrov, rozhodovať bude renking krajín

15.7.2019 (Webnoviny.sk) – Sezóna 2019/2020 je predo dvermi, ale Európska hádzanárska federácia (EHF) už myslí aj na tú ďalšiu, ktorá prenesie so sebou výrazné zmeny v kontinentálnych pohárových súťažiach klubov.

EHF nedávno zverejnila rebríček krajín, na základe ktorého sa rozdeľujú miestenky do jednotlivých pohárov. Keďže príde k reforme aj Ligy majstrov, pre Slovensko je podstatnou informáciou, že v tejto chvíli nemá garantované miesto v najprestížnejšej európskej súťaži, a to napriek tomu, že družstvo hádzanárov Tatrana Prešov je v ostatnom období jej pravidelným účastníkom.

Zníženie počtu účastníkov

Od ročníka 2020/2021 však príde k zníženiu počtu účastníkov, miestenku do LM má garantovaných len prvých 9 krajín z renkingu. Desiatym účastníkom bude zástupca najlepšej krajiny podľa výsledkov v Pohári EHF (po novom už Európskej hádzanárskej lige) a zvyšných šesť miest bude udelených na základe katalógových kritérií klubom, ktoré požiadajú o účasť v Lige majstrov. Môže ísť o kluby z krajín (maximálne jedna požiadavka za federáciu), ktoré nemajú potvrdené miesto, ako aj o druhé kluby z krajín s potvrdeným miestom. Toto je šanca aj pre slovenského šampióna.

Podľa aktuálneho rebríčka na základe dosiahnutých výsledkov z troch ročníkov (2016/17, 2017/18 a 2018/19) má garantované miesto v LM mužov 2020/2021 Francúzsko, Nemecko, Severné Macedónsko, Maďarsko, Španielsko, Poľsko, Dánsko, Chorvátsko, Portugalsko.

Jednobodový odstup za Ruskom

Slovensku patrí 18. miesto s jednobodovým odstupom za Ruskom. Na základe tohto umiestnenia môžu zo SR v EP 2020/2021 štartovať štyri kluby – po dva v Európskej hádzanárskej lige a Pohári EHF (doterajší Vyzývací pohár/Challenge Cup). Už len zostup o jednu pozíciu v renkingu by pre slovenské mužské tímy znamenal, že pomer klubov v EHL a Pohári EHF sa z 2 – 2 zmenil na 1 – 3.

V kategórii žien, kde figuruje Slovensko v renkingu na 21. priečke, má nárok na miestenku v LM Maďarsko, Rusko, Rumunsko, Dánsko, Francúzsko, Nórsko, Nemecko, Severné Macedónsko, Čierna Hora. Slovenský zväz hádzanej môže na základe umiestnenia v rebríčku prihlásiť jedno družstvo do EHL a tri do Pohára EHF.

Viac k témam: Liga majstrov v hádzanej
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko nemá istú miestenku v hádzanárskej Lige majstrov, rozhodovať bude renking krajín © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Etiópčan Lemma ovládol Bostonský maratón, Chára si zlepšil svoj rekord

Medzi ženami finišovala na prvej priečke Keňanka Hellen Obiriová, ktorej sa podarilo obhájiť prvenstvo z minulého roka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *