Home / SLOVENSKO / Dvaja Česi stratili orientáciu na Kotlovom štíte, horskí záchranári ratovali aj turistov v Pieninách a Oščadnici

Dvaja Česi stratili orientáciu na Kotlovom štíte, horskí záchranári ratovali aj turistov v Pieninách a Oščadnici

7.7.2019 (Webnoviny.sk) – Záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) mali aj v nedeľu veľa práce, keď zasahovali v Pieninách, Oščadnici a na Kotlovom Štíte.

Ako píšu na svojej webovej stránke, v nedeľu v obedňajších hodinách pomáhali 18-ročnému cyklistovi, ktorý si pri páde na cyklotrase v blízkosti Oščadnice privodil viaceré poranenia na celom tele. Záchranári mu na mieste poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť a následne ho terénnym vozidlom transportovali do údolia, kde ho prevzala privolaná posádka RZP.

V popoludňajších hodinách sa v Pieninách zranila 52-ročná cyklistka poľskej národnosti. Na cyklotrase v Prielome Dunajca spadla a spôsobila si poranenie dolnej končatiny. Záchranári HZS poskytli na mieste nehody zranenej turistke neodkladné zdravotné ošetrenie a transportovali ju na štátnu hranicu, kde ju prevzali príslušníci poľského GOPRu.

Záchrana dvoch českých horolezcov

Na pomoc boli záchranári privolaní aj na Kotlový štít, kde v sobotu vo večerných hodinách stratili orientáciu pri zostupe dvaja českí horolezci vo veku 27 a 30 rokov. „Záchranárov HZS požiadali o navigovanie a zároveň odoslali prostredníctvom aplikácie HZS aj koordináty GPS, podľa ktorých sa nachádzali pod hrebeňom Dromedárovho chrbta v masíve Kotloveho štítu,“ píšu na webe záchranári.

Českí turisti nemali žiadne zdravotné komplikácie a po dohode so záchranármi sa rozhodli ďalej po tme nepokračovať, ale prečkať noc na mieste. Po polnoci však došlo k zhoršeniu počasia, začalo sa blýskať a tak opätovne kontaktovali záchranárov. Z miesta, na ktorom sa nachádzali, sa pokúsili presunúť, pričom počas noci priebežne odosielali súradnice aktuálnej polohy.

Vrtuľníku sa nepodarilo vysadiť záchranára

V ranných hodinách, keď už mladá žena pociťovala vyčerpanie a podchladenie, požiadali o pomoc. O súčinnosť bola požiadaná aj posádka z Popradu, ktorá po vysadení na heliporte v Starom Smokovci, vyzdvihla na palubu jedného záchranára HZS.

Vrtuľníku sa však vzhľadom na silný vietor a turbulencie nepodarilo vysadiť záchranára priamo pri turistoch, preto bol vysadený pod Kotlovým štítom, odkiaľ k nim pokračoval pozemne. Záchranár HZS následne za pomoci lanovej techniky dostal uviaznutých horolezcov z komplikovaného terénu. Tí boli transportovaní terénnym vozidlom do Tatranskej polianky, kde bola záchranná akcia ukončená.

Viac k témam: Horská záchranná služba (HZS)
Zdroj: Webnoviny.sk – Dvaja Česi stratili orientáciu na Kotlovom štíte, horskí záchranári ratovali aj turistov v Pieninách a Oščadnici © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovensko dodalo Ukrajine štyri špeciálne podvodné drony

Ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Slovensko okrem bilaterálnej humanitárnej pomoci bude Ukrajine aj naďalej nevojensky pomáhať v rámci medzinárodného spoločenstva krajín.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *