Home / SVET / Washington a Pchjongjang údajne rokujú o treťom summite Donalda Trumpa a Kim Čong-una

Washington a Pchjongjang údajne rokujú o treťom summite Donalda Trumpa a Kim Čong-una

26.6.2019 (Webnoviny.sk) – Predstavitelia USA a Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) vedú „zákulisné rokovania“ o zorganizovaní tretieho summitu amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una.

Pre agentúru The Associated Press (AP) sa tak vyjadril juhokórejský prezident Mun Če-in. Nepovedal však, či rokujú na osobných stretnutiach, kde a ani kto vedie rozhovory. Rovnako tiež neuviedol, v akom štádiu príprav tretieho summitu sú.

Poslali si osobné listy

Od neúspešného februárového summitu Trumpa a Kima vo vietnamskom Hanoji, ktorý zlyhal pre rozdielne názory na americké sankcie uvalené na Severnú Kóreu pre jej jadrový program, sa neuskutočnili žiadne verejné stretnutia Washingtonu a Pchjongjangu.

Vyhliadky na obnovenie americko-severokórejskej diplomacie sa však rozjasnili po tom, čo si lídri navzájom poslali osobné listy.

Trump označil Kimov list za „krásny„, zatiaľ čo severokórejský vodca povedal o liste z Ameriky, že je „vynikajúci„.

Chápu potrebu dialógu

V odpovedi na otázky AP a ďalších šiestich agentúr Mun povedal, že ochota Trumpa a Kima „zapojiť sa do dialógu nikdy nezmizla“ a ich nedávna korešpondencia to dokazuje.

Podľa neho nie je summit v Hanoji zlyhaním, pretože dal obom stranám šancu lepšie pochopiť ich pozície a „predložiť všetko na rokovací stôl„.

Úspech denuklearizácie a mierového procesu na Kórejskom polostrove nemôže určiť jeden alebo dva summity,“ uviedol juhokórejský prezident s tým, že obe strany chápu „potrebu dialógu„.

S lídrom Kimom sa chce znova stretnúť

Mun sa okrem iného vyjadril, že pozitívne vníma rozširujúcu sa diplomaciu Pchjongjangu s Pekingom a Moskvou v snahe vyriešiť patovú situáciu v súvislosti s jadrovou otázkou a mierom na Kórejskom polostrove.

Okrem neoficiálnych americko-severokórejských rokovaní tiež Mun spomenul rozhovory medzi Pchjongjangom a Soulom prostredníctvom „rôznych kanálov„.

Ako zopakoval, so severokórejským lídrom je ochotný znova sa stretnúť, na akomkoľvek mieste v akomkoľvek čase.

Viac k témam: denuklearizácia, rokovania, Severná Kórea, Spojené štáty americké, summit
Zdroj: Webnoviny.sk – Washington a Pchjongjang údajne rokujú o treťom summite Donalda Trumpa a Kim Čong-una © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Francúzsky herec Gérard Depardieu sa postaví pred súd, zo sexuálneho obťažovania ho obviňujú desiatky žien

Súdny proces sa bude týkať údajného sexuálneho napadnutia dvoch žien v roku 2021.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *