Home / SVET / Pompeo rokoval o vytvorení koalície proti Iránu, dvaja bohatí arabskí spojenci sú naklonení jeho plánu

Pompeo rokoval o vytvorení koalície proti Iránu, dvaja bohatí arabskí spojenci sú naklonení jeho plánu

DUBAJ 25. júna (WebNoviny.sk) – Americký minister zahraničia Mike Pompeo rokoval v pondelok s lídrami v Saudskej Arábii a Spojených arabských emirátoch o tom, ako čeliť vojenskej hrozbe zo strany Iránu prostredníctvom vytvorenia širokej globálnej koalície, ktorá by zahŕňala aj ázijské a európske štáty.

Hoci dvaja bohatí arabskí spojenci sú zjavne naklonení Pompeovmu plánu, ťažšie bude presvedčiť európske a ázijské krajiny, predovšetkým tie, ktoré ešte zaväzuje jadrová dohoda s Iránom z roku 2015, od ktorej Američania odstúpili minulý rok.

Napätie medzi Teheránom a Washingtonom sa vystupňovalo po tom, čo Irán minulý týždeň nad Hormuzským prielivom zostrelil americký dron.

Americký prezident Donald Trump vo štvrtok zastavil plánované odvetné útoky na Irán, no v nátlaku na Teherán USA naďalej pokračujú. Američania momentálne posilňujú svoju vojenskú prítomnosť v Perzskom zálive a v pondelok uvalili na Irán nové sankcie.

Viac k témam: Perzský záliv
Zdroj: Webnoviny.sk – Pompeo rokoval o vytvorení koalície proti Iránu, dvaja bohatí arabskí spojenci sú naklonení jeho plánu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pred klubom vo Washingtone sa strieľalo, podozrivý postrelil piatich ľudí

Streľba sa odohrala zhruba pol hodinu pred polnocou vo štvrti Dupont Circle vo Washingtone.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *