Home / EKONOMIKA / Prísun pracovnej sily z cudziny sa na Slovensku spomalil, Ukrajinci stále pribúdajú

Prísun pracovnej sily z cudziny sa na Slovensku spomalil, Ukrajinci stále pribúdajú

BRATISLAVA 23. júna (WebNoviny.sk) – Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku rastie aj prvých mesiacoch tohto roka, avšak pomalším tempom ako vlani.

V máji na Slovensku pracovalo 72,1 tisíca cudzincov, čo bolo o 245 osôb viac ako v apríli. V máji vlaňajška pritom počet ľudí z cudziny pracujúcich u nás stúpol medzimesačne o 2,4 tisíca.

Pribúdajú pracovníci z Ukrajiny

Za prvých päť mesiacov tohto roka na Slovensku pribudlo takmer 3 tisíc pracujúcich cudzincov, kým za január až máj vlaňajška išlo o 6,6 tisíca cudzincov. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnilo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Počet Srbov pracujúcich na Slovensku klesol aj v minulom mesiaci, a to o 358 osôb na 12,7 tisíca. Naopak, na Slovensku pracuje čoraz viac Ukrajincov. V máji ich počet stúpol o 1,1 tisíca na 17,2 tisíca. Každý štvrtý cudzinec pracujúci na Slovensku tak pochádza od nášho východného suseda. Najpočetnejšou skupinou občanov z krajín EÚ boli v máji Rumuni, ktorých u nás pracovalo 9,9 tisíca, nasledovali Česi s 5,9 tisíc pracovníkmi a na treťom mieste boli Maďari, ktorých za prácou na Slovensko prišlo 5,5 tisíca.

Tretina cudzincov v Bratislave

Tretina cudzincov na Slovensku pracovala ku koncu minulého mesiaca v Bratislave. V piatich okresoch hlavného mesta Slovenska bolo totiž zamestnaných 23,1 tisíca cudzincov. Nasleduje okres Trnava, ktorý v rovnakom období zaevidoval 7,4 tisíca zamestnaných cudzincov.

Úrad práce v Malackách vykázal takmer 3 tisíc pracujúcich občanov pochádzajúcich z iných krajín. Naopak, len sedem cudzích štátnych príslušníkov pracovalo v máji tohto roka v okrese Medzilaborce.

Viac k témam: cudzinci, pracovná sila, Ústredie práce sociálnych vecí a rodiny
Zdroj: Webnoviny.sk – Prísun pracovnej sily z cudziny sa na Slovensku spomalil, Ukrajinci stále pribúdajú © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Hlavných kontrolórov v samosprávach je málo, problémom je podľa Andrassyho nedostatočná legislatíva

Predseda NKÚ považuje za skutočne kritické, ak výška úväzkov miestneho kontrolóra presahuje viac ako 170 percent, alebo ak počet obcí, ktoré má na starosti jeden kontrolór, je viac ako 10.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *