Home / SVET / Lajčák v Kosove ukončil cestu po západnom Balkáne, zdôraznil význam Misie OBSE

Lajčák v Kosove ukončil cestu po západnom Balkáne, zdôraznil význam Misie OBSE

BRATISLAVA 21. júna (WebNoviny.sk) – Návštevou Prištiny ukončil dnes minister zahraničia Miroslav Lajčák svoju tohtotýždňovú cestu po západnom Balkáne.

V pozícii úradujúceho predsedu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) navštívil postupne Čiernu Horu, Albánsko, Srbsko, Macedónsko a Bosnu a Hercegovinu.

Jedna z najväčších misií OBSE

V rozhovoroch s kosovskými predstaviteľmi vrátane premiéra Ramusha Haradinaja sa venoval potrebe zvýšenia úsilia pri budovaní demokratickej a multietnickej spoločnosti a zdôraznil pripravenosť Misie OBSE naďalej napomáhať tomuto cieľu.

Kosovo hostí jednu z najväčších misií OBSE, ktorá je tu prítomná už dvadsať rokov. Za toto obdobie ste prešli kus cesty. Verím, že Kosovo je schopné sa vysporiadať s problémami, ktorým čelí, či už ide o úroveň právneho štátu, korupcie, organizovaného zločinu, efektivity administratívy, mieru nezamestnanosti, násilného extrémizmu a podobne,“ konštatoval Lajčák vo vyhlásení, ktoré agentúre SITA poskytol Tlačový odbor ministerstva zahraničia (MZV).

Uctil si pamiatku slovenských vojakov

Minister Lajčák si počas návštevy Kosova uctil pamiatku slovenských vojakov z mierových síl KFOR, ktorí zahynuli pri havárii lietadla v Maďarsku 19. januára 2006 počas návratu do vlasti, a položil k ich pamätníku kyticu kvetov.

Zavítal do Gračanice, kde sa v miestnom pravoslávnom chráme stretol s opátom Srbskej pravoslávnej cirkvi Ilarionom. V rozdelenej Kosovskej Mitrovici diskutoval s primátormi oboch jej častí – južnej a severnej. „Mitrovica sa stala symbolom rozdelenia. Zmierenie a normalizácia vzťahov v Mitrovici by rozhodne presiahli lokálny rozmer,” zdôraznil Lajčák.

Viac k témam: minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Organizáca pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE)
Zdroj: Webnoviny.sk – Lajčák v Kosove ukončil cestu po západnom Balkáne, zdôraznil význam Misie OBSE © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Putin znova zložil prezidentskú prísahu, po Stalinovi je najdlhšie úradujúcim vodcom Kremľa (foto)

Vo svojom inauguračnom prejave Putin poďakoval národu za podporu a vojakom zúčastňujúcim sa na vojne na Ukrajine.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *