Home / SLOVENSKO / Kiskova strana Za ľudí, Most-Híd aj kollárovci sú na hranici zvoliteľnosti. Smer-SD je pod 19 percentami

Kiskova strana Za ľudí, Most-Híd aj kollárovci sú na hranici zvoliteľnosti. Smer-SD je pod 19 percentami

BRATISLAVA 20. júna (WebNoviny.sk) – Ak by sa voľby do Národnej rady SR konali tento víkend, vyhral by ich Smer-SD. Súčasná vládna koalícia Smeru, SNS a Mosta-Híd by nezískala parlamentnú väčšinu. Vyplýva to z prieskumu agentúry Polis pre agentúru SITA. Smer-SD v prieskume skončil na prvom mieste so ziskom 18,3 percenta.

Druhú priečku obsadila koalícia Progresívne Slovensko/Spolu (PS/Spolu) s 15 percentami. Na treťom mieste je Ľudová strana Naše Slovensko s 11,4 percenta. Agentúra Polis uskutočnila prieskum pre agentúru SITA od 11. do 18. júna na vzorke 1 165 respondentov starších ako 18 rokov na území celej SR.

Preferencie vyrátali z 55-percentnej účasti

Ako upozornil riaditeľ agentúry Polis Ján Baránek, prieskum robili pred tým, ako Andrej Kiska oznámil meno svojej strany (názov strany Za ľudí oficiálne oznámili v pondelok 17. júna, pozn. SITA) a pred tým, ako piati poslanci klubu OĽaNO v NR SR oznámili, že v budúcich parlamentných voľbách nebudú za hnutie kandidovať.

Veronika Remišová s ďalšími štyrmi kolegami svoj odchod oznámili v utorok 18. júna. „Je pravdepodobné, že toto rozhodnutie poslancov OĽaNO má vplyv na preferencie hnutia,“ uviedol Baránek.

Opýtaní odpovedali na otázku: „Keby boli parlamentné voľby tento víkend, ktorú stranu by ste volili?“ Preferencie vyrátali z 55-percentnej účasti. Podľa prieskumu Polisu bolo 28 percent respondentov nerozhodnutých a 17 percent by určite voliť nešlo.

Súčasná koalícia by mala 51 mandátov

Na štvrtom mieste sa v prieskume umiestnila Sloboda a Solidarita (SaS) s 8,5 percenta, nasleduje Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) so ziskom 8,2 percenta. Slovenská národná strana (SNS) by podľa prieskumu dostala 7,6 percenta hlasov, OĽaNO-NOVA by volilo 6,3 percenta respondentov.

Strana Andreja Kisku by dostala 5,2 percenta hlasov, Most-Híd 5,1 percenta a s rovnými piatimi percentami v prieskume skončila Sme rodina. SMK by sa do parlamentu podľa prieskumu nedostala, získala by 4,9 percenta hlasov.

Z prieskumu vyplýva, že súčasná koalícia by nemala väčšinu, získala by 51 mandátov. V prepočte na mandáty by mal Smer 30 poslancov, koalícia PS/Spolu 25 a ĽSNS 19. SaS aj KDH by mali zhodne po 14 zákonodarcov, SNS by ich mala 13. Desať stoličiek by sa ušlo OĽaNO-NOVA. Strana Andreja Kisku (Za ľudí, pozn. SITA) by obsadila deväť kresiel. Mostu-Híd a Sme rodine by pripadlo osem mandátov.

Strana alebo hnutie
percentá
mandáty

Smer-SD
18,3
30

Koalícia PS/Spolu
15
25

ĽS NS
11,4
19

SaS
8,5
14

KDH
8,2
14

SNS
7,6
13

OĽaNO-NOVA
6,3
10

Strana A. Kisku (Za ľudí)
5,2
9

Most-Híd
5,1
8

SME RODINA
5
8

SMK
4,9

SZS
2,0

KSS
1,9

Kresťanská únia
0,3

KDŽP
0,3

Viac k témam: KDH Kresťanskodemokratické hnutie, Kiskova politická strana, Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko, Most-Híd, OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, prieskum, Progresívne Slovensko, SaS Sloboda a Solidarita, Sme Rodina Boris Kollár, Smer-SD, SMK Strana maďarskej komunity, SNS Slovenská národná strana, SPOLU – občianska demokracia, volebný prieskum
Zdroj: Webnoviny.sk – Kiskova strana Za ľudí, Most-Híd aj kollárovci sú na hranici zvoliteľnosti. Smer-SD je pod 19 percentami © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

ITAPA Health&Care: Už len na entuziazme mladých lekárov nemôže stáť naše zdravotníctvo

Zastaraný obsah výučby a slabá príprava medikov do praxe. Chátrajúce nemocnice s biednym vybavením.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *