Home / EKONOMIKA / Štát odbremení ľudí od ďalších potvrdení a výpisov, vojna proti byrokracii pokračuje

Štát odbremení ľudí od ďalších potvrdení a výpisov, vojna proti byrokracii pokračuje

BRATISLAVA 19. júna (WebNoviny.sk) – Poslanci Národnej rady SR schválili novelu zákona proti byrokracii, ktorá ruší povinnosť predkladať úradom ďalšie potvrdenia a výpisy.

V druhej vlne sa tak zoznam dokladov, ktoré si úrady získajú samy a nebude ich potrebné predkladať v listinnej forme, rozšíri o potvrdenie o daňových nedoplatkoch, nedoplatkoch na sociálnom poistení, na zdravotnom poistení, o potvrdenie o návšteve školy a o výpisy z registra mimovládnych organizácií a ich variácií. Celkovo tak ide o jedenásť potvrdení a výpisov.

Vojna proti byrokracii

Povinnosť predkladať uvedené dokumenty sa zruší už v tomto roku. V prípade dokladania potvrdení o návšteve školy a výpisov z registra mimovládnych organizácií od 1. septembra a pri ďalších troch potvrdeniach o nedoplatkoch z dôvodu prispôsobenia jednotlivých informačných systémov od 1. decembra.

Celkovo tak budú fyzické a právnické osoby podľa štatistík z roku 2017 oslobodené od listinného dokladovania takmer dvoch miliónov potvrdení a výpisov, z ktorých väčšinu, až 1,2 milióna, predstavovali potvrdenia o návšteve školy.

Minulý rok sme vyhlásili vojnu proti byrokracii a v našom úsilí pokračujeme ďalej, konkrétnymi opatreniami. Do roku 2020 očakávame, že rušením potvrdení a výpisov ušetríme občanom viac ako 30 miliónov eur na správnych poplatkoch a čase, ktorý doteraz museli stráviť behaním po úradoch a na cestovnom,“ uviedol vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši, ktorý je predkladateľom návrhu.

Štát vynaloží vyše šesť miliónov eur

Štát pritom na odbremenenie ľudí od podávania výpisov a potvrdení vynaloží v tomto roku vyše šesť miliónov eur. Väčšina sa vykryje z rozpočtu Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu. Aktuálny balíček zameraný na znižovanie byrokratickej záťaže je tak pokračovaním iniciatívy naštartovanej vlaňajším prijatím samotného zákona proti byrokracii. Už vtedy sa zrušila povinnosť predkladať výpisy z obchodného registra, živnostenského registra, katastra nehnuteľností a registra trestov ako povinné prílohy v listinnej podobe.

Poslanci zároveň schválili k novele zákona pozmeňujúce návrhy poslanca Ľubomíra Vážneho (Smer-SD). V súvislosti zo zámerom znižovania administratívnej záťaže rozšírením rozsahu údajov, ktoré Sociálna poisťovňa poskytne orgánom verejnej moci, sa posúva účinnosť z pôvodne navrhovaného 1. februára 2020 na 1. januára 2021. Ďalší pozmeňujúci návrh sa týkal spresnenia zákona o službách zamestnanosti, aby bolo zrejmé, že podmienka 180 dní po lehote splatnosti sa nevzťahuje na nedoplatky na poistnom na sociálne poistenie.

Viac k témam: Antibyrokratický zákon, byrokracia, Národná rada SR, Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu
Zdroj: Webnoviny.sk – Štát odbremení ľudí od ďalších potvrdení a výpisov, vojna proti byrokracii pokračuje © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Do projektu Právo na prvé zamestnanie sa zapojili desiatky zamestnávateľov, nových pracovníkov školia takmer bezplatne

Projektom podľa ministra Tomáša cielia najmä na mladých ľudí, ktorý skončili strednú alebo vysokú školu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *