Home / SVET / O kreslo šéfa konzervatívcov sa uchádza 10 kandidátov, nástupcu Mayovej čaká neľahká úloha

O kreslo šéfa konzervatívcov sa uchádza 10 kandidátov, nástupcu Mayovej čaká neľahká úloha

LONDÝN 11. júna (WebNoviny.sk) – O kreslo šéfa britskej Konzervatívnej strany sa od pondelka oficiálne uchádza desať kandidátov.

Gyimah odstúpil

Je medzi nimi napríklad bývalý minister zahraničných vecí a bývalý starosta Londýna Boris Johnson, súčasný šéf britskej diplomacie Jeremy Hunt i minister životného prostredia Michael Gove.

Jedenásty uchádzač, poslanec Sam Gyimah nakoniec odstúpil, pretože sa mu nepodarilo zaistiť si podporu ôsmich kolegov potrebnú pre získanie nominácie.

Víťaz bude aj nástupcom Theresy Mayovej ako predsedníčky vlády a čaká ho neľahká úloha vyriešenia krízy týkajúcej sa brexitu.

Séria tajných hlasovaní

Mayová oficiálne odstúpila z čela Konzervatívnej strany v piatok, avšak zostáva premiérkou, až kým nebude vybraný jej nástupca. Mayová oznámila rezignáciu už koncom mája, pričom vyjadrila hlbokú ľútosť nad tým, že sa jej nepodarilo vyviesť krajinu z Európskej únie. Proces výberu jej nástupcu by sa mal skončiť v druhej polovici júla.

Britskí poslanci budú hlasovať za svojich favoritov v sérii tajných hlasovaní, ktoré sa uskutočnia 13., 18.,19. a 20. júna. Najúspešnejší dvaja kandidáti sa dostanú do boja o hlasy širšej základne strany 22. júna. Víťaz by mal byť oficiálne známy predposledný júlový týždeň.

Viac k témam: Konzervatívna strana
Zdroj: Webnoviny.sk – O kreslo šéfa konzervatívcov sa uchádza 10 kandidátov, nástupcu Mayovej čaká neľahká úloha © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Brusel posiela Ukrajine druhú tranžu makrofinančnej pomoci. Kyjev dostane 1,5 miliardy eur

Štvorročný nástroj pre Ukrajinu Európska únia schválila vo februári.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *