Home / SLOVENSKO / Jaroslav pôjde pre drogy a krádež siedmich eur do väzenia, súd mu vymeral trest na sedem rokov

Jaroslav pôjde pre drogy a krádež siedmich eur do väzenia, súd mu vymeral trest na sedem rokov

BANSKÁ BYSTRICA 4. júna (WebNoviny.sk) – Nepodmienečný trest odňatia slobody sedem rokov za lúpež a drogy uložil odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 24-ročného Jaroslava Gumančíka z Janovej Lehoty. Gumančík sa k drogám priznal, ale lúpežný atak na čínskeho obchodníka zásadne poprel.

Prvostupňový súd mu vymeral deväť rokov odňatia slobody, odvolací senát trest zmiernil.

Pomsta za ukradnutú bundu

Lúpežný útok sa stal večer 11. júla 2015 v Žiari nad Hronom. Gumančík pristavil 46-ročného čínskeho obchodníka a opakovane pýtal od neho peniaze.Ten odmietal a Gumančík na neho vytiahol nôž a hrozil zabitím, ak mu nedá peniaze.

Číňan mu nakoniec dal sedem eur v minciach. Na druhý deň poškodený obchodník vec oznámil polícii a povedal, že to urobil „zlý chlapec“. Obchodník takto označil Gumančíka, ktorý bol v jeho obchode s kamarátmi a jeden z nich mu ukradol bundu. Preto si Gumančíka zapamätal.

Gumančík zásadne poprel akýkoľvek útok na Číňana a tvrdil, že ide iba o pomstu za ukradnutú bundu. V Gumančíkov prospech vypovedali jeho kamaráti, s ktorými sa v ten večer zabával v miestnom zariadení Hells. Proti boli tvrdenia poškodeného, jeho manželky a zamestnankyne, ktorá s Číňanom bola oznámiť vec na polícii.

Kriminogénne sklony Gumančíka

Prvostupňový senát vykonal rozsiahle dokazovanie vrátane znaleckého skúmania obžalovaného, konfrontácií a rekonštrukcie udalosti, ako uvádzali svedkovia. Uznal Gumančíka za vinného jednak z drogového prečinu, pretože našli u neho marihuanu, k užívaniu ktorej sa priznal. Za zločin lúpeže so zbraňou mu uložil nepodmienečný trest vo výmere deväť rokov. Gumančíkovi priťažilo, že bol už viackrát trestaný a priestupkovo postihnutý. V posudzovanom prípade bola snaha získať peniaze poškodeného nezákonným a agresívnym spôsobom, pričom nešlo o ojedinelé vybočenie obžalovaného z rámca normálneho správania sa človeka. Znalci u Gumančíka zistili kriminogénne sklony a tiež poukázali na to, že zneužíva rôzne druhy návykových látok. Preto mu súd uložil aj povinnosť absolvovať ochranné protitoxikomanické liečenie.

Proti prvostupňovému rozsudku sa Gumančík odvolal, ale krajský súd ho označil za správny. Trest však znížil z deväť na sedem rokov, predseda odvolacieho senátu ho označil za dostatočný aj vzhľadom na odstup času od skutku. Na odvolacom konaní sa Gumančík ospravedlnil. V opačnom prípade by ho bola justičná eskorta odviedla priamo do výkonu trestu. Ten si Gumančík odpyká v ústave s minimálnym stupňom stráženia.

Viac k témam: Krajský súd Banská Bystrica, súdy
Zdroj: Webnoviny.sk – Jaroslav pôjde pre drogy a krádež siedmich eur do väzenia, súd mu vymeral trest na sedem rokov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Piešťany sa zatrasú. Od smiechu

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *