Home / Zdravie / Život s diabetom nemusí byť životom na hrane, ubezpečujú odborníci

Život s diabetom nemusí byť životom na hrane, ubezpečujú odborníci

BRATISLAVA 29. októbra (WebNoviny.sk) – Slovenská diabetologická spoločnosť a pacientske organizácie sa zapojili do projektu Žijeme život na hrane, ktorého cieľom je zvýšiť povedomie o možných rizikách zle liečenej cukrovky.

Diabetes mellitus je jedno z najčastejších, najzávažnejších a finančne najnáročnejších chronických ochorení. Pokiaľ nie je dostatočne kontrolované liečbou, môže skrátiť očakávanú dĺžku života o 15 až 20 rokov.  Celková predpokladaná dĺžka života je teda u diabetikov skrátená o štvrtinu, v skupine 40 až 60-ročných môže dokonca klesnúť až o 30 – 40 percent. Už to samo o sebe je životom na hrane.

Počet prípadov diabetes mellitus každým rokom rastie, pričom viac ako 90 percent diabetikov tvoria ľudia s cukrovkou 2. typu. Približne tretina chorých pritom o svojom ochorení netuší. A práve oni skutočne žijú na hrane. V Európskej únii cukrovkou v súčasnosti trpí 10 percent obyvateľov a pri súčasnom trende vývoja odborníci predpokladajú, že do roku 2030 sa podiel pacientov zvýši na 16,6 percenta.

Počet pacientov s cukrovkou sa zvýši

Na Slovensku je to asi 400-tisíc ľudí, čo predstavuje sedem percent z celkového počtu obyvateľstva, pričom ďalších asi 100-tisíc ľudí má tzv. prediabetický rizikový syndróm. Pri súčasnom trende vývoja je predpoklad, že do roku 2030 sa podiel pacientov s cukrovkou na Slovensku zvýši na 15 percent.

Diagnóza diabetes mellitus pre mnohých znamená predstavu ďalšieho života pod ustavičnou kontrolou. Pacienti majú tiež obavy z bolesti a vážnych zdravotných problémov, ktoré diabetes môže priniesť. So správne liečenou cukrovkou sa však dá viesť plnohodnotný život.

Skorá diagnostika a včasná, správne zvolená liečba spolu s dodržiavaním zásad zdravého životného štýlu, pravidelnou kontrolou hodnôt cukru v krvi a správnou výživou dokáže zabrániť vážnym komplikáciám diabetu alebo ich významne oddialiť.

Dôležitá je správna liečba a životný štýl

Diabetes mellitus je hlavnou príčinou slepoty, zlyhania obličiek s potrebou dialyzačnej liečby a tiež amputácií na dolných končatinách. Veľmi vážna je hrozba srdcovocievnych ochorení, ktoré sú u pacientov s diabetom 4- až 8-krát častejšie, ťažšie sa liečia a v porovnaní s populáciou bez diabetu majú aj horšiu prognózu.

Hranice bezproblémového života pri diabete určuje správna liečba a životný štýl. Vďaka nim by sa hodnoty cukru v krvi diabetikov mali dlhodobo udržiavať v správnom rozmedzí.

Odborníci preto upozorňujú, že život s cukrovkou nemusí byť životom na hrane, ak pacient pozná hraničné hodnoty, ktoré je nutné dodržiavať a zvládne hraničné situácie, ktoré choroba môže priniesť.

Hodnota glykovaného hemoglobínu

Slovenská diabetologická spoločnosť odporúča diabetikom cieľové hodnoty glykémií v rozmedzí: glykémia nalačno 4,0 – 7,2 mmol/l a glykémia po jedle 5,0 – 9,0 mmol/l.

Dôležitým hraničným číslom diabetikov je aj hodnota glykovaného hemoglobínu (HbA1c). Jeho hodnota poukazuje na priemernú hodnotu glykémií v období asi tri až štyri mesiace pred stanovením. Vyšetrenie hladiny glykovaného hemoglobínu je najefektívnejšia kontrola diabetu. Cieľová hodnota pre pacientov s diabetom je 6,5 až 7 percent.

Ak pacient dosiahne takúto hodnotu, jeho cukrovka je dobre kompenzovaná, diabetes je správne liečený a má nižšie riziko komplikácií než pacienti s vyššími hodnotami. Ak však dosahuje glykovaný hemoglobín vyššie hodnoty ako 7 percent, je čas začať s inzulínovou liečbou.

Problémová hypoglykémia

Inzulín je tiež považovaný za najefektívnejšiu liečbu diabetu pri znižovaní vysokých glykémií. Najnovšie lekárske poznatky zároveň potvrdzujú, že čím skôr sa pacientovi s diabetom nasadí inzulín, tým úspešnejšie je možné zastaviť rozvoj diabetu a zabrániť vzniku diabetických komplikácií.

Až 22 percent lekárov však uvádza, že pacienti označujú hypoglykémiu, teda príliš nízku hodnotu cukru v krvi pod 3,3 mmol/l, alebo strach z nej za dôvod na prerušenie inzulínovej liečby.

Pacienti sú preto menej ochotní spolupracovať na intenzívnej liečbe, zhoršuje sa dodržiavanie diétnych opatrení aj správnosť a presnosť užívania liekov. Hypoglykémia sa tak paradoxne stáva rizikovým faktorom rozvoja neskorých chronických komplikácií diabetu spôsobených častou hyperglykémiou, teda vysokými hladinami cukru v krvi.

Je preukázané, že u pacientov s diabetom 2. typu sa významne zvyšuje riziko kardiovaskulárnych chorôb, čo spôsobuje práve hyperglykémia. Tieto zmeny na cievach postihujú mužov i ženy s diabetom rovnako, vznikajú v mladšom veku a rýchlejšie než u nediabetikov. Preukázalo sa tiež, že hyperglykémia je jednoznačne samostatným rizikovým faktorom úmrtnosti na srdcovocievne ochorenia.

V novembri a decembri sa v 15 vybraných lekárňach Západoslovenského kraja uskutoční aj tretí ročník projektu Dia dni v lekárni. Zoznam týchto lekární, ako aj ďalšie informácie o ochorení, sú dostupné na webstránke www.zivotbezcukrovky.sk.

Informácie agentúre SITA poskytla Erika Zimanová z agentúry Accelerate.

Viac k témam: cukrovka, diabetes, inzulín, projekt “ Žijeme život na hrane „, Slovenská diabetologická spoločnosť, zdravie
Zdroj: Webnoviny.sk – Život s diabetom nemusí byť životom na hrane, ubezpečujú odborníci © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Hygienici upozorňujú na nebezpečné výrobky, na Slovensku ich kúpite cez internet

Výrobky obsahujú baktérie, ktoré môžu spôsobiť zdravotné problémy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *