Home / SVET / Britská vláda odložila hlasovanie o brexite, premiérku Mayovú vyzývajú k odstúpeniu

Britská vláda odložila hlasovanie o brexite, premiérku Mayovú vyzývajú k odstúpeniu

LONDÝN 23. mája (WebNoviny.sk) – Návrh zákona o realizácii brexitu nebude zverejnený a ani sa o ňom až do začiatku júna nebude hlasovať. Informovala o tom vo štvrtok britská vláda. Premiérka Theresa Mayová naďalej čelí tlaku zo strany vlastných poslancov, aby odstúpila.

Líderka Konzervatívnej strany rezignovala

V stredu z dôvodu brexitovej politiky premiérky rezignovala líderka Konzervatívnej strany v Dolnej snemovni Andrea Leadsomová. Úrad premiérky oznámil, že Leadsomovú na jej poste nahradí konzervatívny politik Mel Stride.

Viacerí vládni ministri sa pre spravodajskú stanicu BBC vyjadrili, že Mayová nemôže zotrvať vo svojej funkcii. Premiérka cez týždeň poslancom povedala, že legislatívny návrh zverejní v piatok. Hovorca vlády však vo štvrtok oznámil, že zverejnenie presúva na prvý júnový týždeň.

Dohodu, ktorú Mayovej vláda vyjednala s európskymi predstaviteľmi, britskí poslanci v hlasovaní už trikrát odmietli. Británia mala z EÚ vystúpiť 29. marca, ale pre patovú situáciu okolo dohody o brexite jej únia poskytla odklad do 31. októbra.

Ďalšie referendum

Aby si Mayová zabezpečila podporu pre svoj plán, oznámila v utorok ústupky vrátane sľubu hlasovať v parlamente o tom, či sa má konať ďalšie referendum o členstve Veľkej Británie v EÚ.

Opozičná Labouristická strana však ponuku odmietla s odôvodnením, že je nepostačujúca a prichádza príliš neskoro. Časť jej vlastných konzervatívcov, ktorá je za brexit, ju obvinila, že sa vzdáva proeurópskym požiadavkám.

Viac k témam: Brexit, Európska únia
Zdroj: Webnoviny.sk – Britská vláda odložila hlasovanie o brexite, premiérku Mayovú vyzývajú k odstúpeniu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *