Home / EKONOMIKA / Ropa v štandardnej kvalite má na Slovensko tiecť čoskoro, Slovnaft spracováva zásoby

Ropa v štandardnej kvalite má na Slovensko tiecť čoskoro, Slovnaft spracováva zásoby

BRATISLAVA 15. mája (WebNoviny.sk) – Na základe predchádzajúcej dohody medzi spoločnosťami, ktoré prepravujú ropu na Ukrajine a v Rusku, ropa v štandardnej kvalite na Slovensku sa dá očakávať v druhej polovici mája. Konečný termín začatia prepravy bude až po potvrdení maďarskej strany, že preberané dodávky zodpovedajú požadovaným kvalitatívnym parametrom.

Uviedli to v stredu v spoločnom vyhlásení Ministerstvo hospodárstva SR, Správa štátnych hmotných rezerv SR, Agentúra pre núdzové zásoby ropy a ropných výrobkov a spoločnosti Transpetrol a Slovnaft. Spoločné vyhlásenie agentúre SITA poskytol hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

Kvalita ropy sa neustále sleduje

V utorok na pôde Slovnaftu bolo stretnutie zástupcov jednotlivých strán s cieľom výmeny vzájomných informácií o aktuálnom stave obnovy dodávok ropy na územie Slovenska. „Kvalita ropy dodávanej na Slovensko sa neustále sleduje, a to 24 hodín denne. Vzorky ropy sa budú odoberať tak ako doteraz na prečerpávacej stanici spoločnosti Transpetrol a.s. s vopred dohodnutým časovým intervalom a následne po vyhodnotení v akreditovanom laboratóriu, bude ropa uvoľnená do vnútroštátneho obehu,“ píše sa vo vyhlásení.

Rafinéria Slovnaft aj naďalej spracováva podľa vyhlásenia štandardnú ropu zo zásob a distribuuje palivá a ropné produkty na maloobchodnom a veľkoobchodnom trhu s vysokými kvalitatívnymi štandardmi, ktoré spĺňajú všetky normou požadované technické parametre.

Poradný orgán pre ropnú bezpečnosť

Súčasťou technického postupu je aj doriešenie otázky prevzatia časti zmiešanej ropy v minimálnom rozsahu, ktoré rafinéria Slovnaft v súlade s postupom skupiny MOL následne prevezme na spracovanie, bez vplyvu na kvalitu finálnych produktov. Technické riešenia obsahujú aj opatrenia, ktoré garantujú zabránenie premiešania tejto ropy s ropou ostatných odberateľov.

Pre prípad potreby uvoľňovania núdzových zásob udržiava Agentúra pre núdzové zásoby ropy a ropných výrobkov núdzové zásoby na úrovni zákonom stanoveného limitu. „V prípade, že sa nepodarí obnoviť dodávky ropy na naše územie v požadovaných kvalitatívnych parametroch, predseda Správy štátnych hmotných rezerv je pripravený zvolať poradný orgán pre ropnú bezpečnosť a situácia bude riešená aj v súčinnosti s vládou podľa postupov stanovených zákonom,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Viac k témam: ropa, ropovod
Zdroj: Webnoviny.sk – Ropa v štandardnej kvalite má na Slovensko tiecť čoskoro, Slovnaft spracováva zásoby © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *