Home / SLOVENSKO / Dnes uplynie termín na podanie žiadosti o priame podpory pre poľnohospodárov na rok 2019

Dnes uplynie termín na podanie žiadosti o priame podpory pre poľnohospodárov na rok 2019

BRATISLAVA 15. mája (WebNoviny.sk)

Už druhý rok sa grafické prílohy k žiadostiam podávajú len v elektronickej podobe
Systém zjednodušuje podávanie žiadostí farmárom a pomáha odstraňovať nezrovnalosti
Digitalizácia minulý rok pokryla 99,66 percenta plochy obhospodarovanej pôdy

Dnes končí možnosť pre poľnohospodárov v riadnom termíne podať žiadosť o priame platby na rok 2019. Už druhý rok sa grafické prílohy ku všetkým žiadostiam podávajú len v elektronickej podobe. Systém výrazne posilňuje možnosť kontroly, zvyšuje transparentnosť prideľovania agrodotácii a tiež verejnú kontrolu.

„Už druhý rok je podávanie žiadostí pre poľnohospodárov výrazne jednoduchšie. Stopercentná elektronizácia grafických príloh pomáha odstraňovať nezrovnalosti, znižovať počet tzv. križovaní, a tiež zefektívňuje spôsob kontroly. V oblasti agrodotácií sme významne posilnili aj transparentnosť. Agrorezort od minulého roka zverejňuje mapy všetkých poľnohospodárskych plôch, na ktoré poberajú žiadatelia dotácie prostredníctvom tzv. priamych platieb pre poľnohospodárov. Poľnohospodári aj vlastníci si môžu pozrieť vlastnícke vzťahy obhospodarovanej pôdy jednoduchým a prehľadným spôsobom nielen kontrolovať, ale aj aktívne riešiť,“ vysvetlila vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV SR) Gabriela Matečná.

Aplikácia na geopriestorovú žiadosť o podporu (GSAA) zjednodušuje podávanie žiadostí aj samotným farmárom. Po prihlásení sa do aplikácie sa minuloročným žiadateľom automaticky zobrazia hranice užívania podľa ním nahlásených dielov pôdnych blokov z predošlého roku až na úrovni parciel. Zaznačenie hraníc užívania v online prostredí pritom poskytuje niekoľko výhod – automatický výpočet výmer vrstiev programu rozvoja vidieka aj krížového plnenia a prvkov oblastí ekologického záujmu, potrebných na korektné vyplnenie zoznamu poľnohospodárskych pozemkov a zoznamu oblastí ekologického záujmu. Systém obsahuje funkciu, ktorá oznámi žiadateľom výsledky predbežnej krížovej kontroly a poľnohospodári budú mať možnosť odstrániť nezrovnalosti a prekryvy sami, čo prispeje k znižovaniu počtu nezrovnalostí po riadnej krížovej kontrole. Aplikácia GSAA tiež zobrazuje spoločné hranice užívania so susedným žiadateľom. Výhodou je, že poľnohospodár v ďalšom roku žiadateľ už iba potvrdí svoje pozemky, respektíve už iba upraví zmenu užívania.

„Nové funkcie uľahčia prácu žiadateľom pri podávaní žiadostí a zároveň znížia pravdepodobnosť chybného zakreslenia užívaných plôch. Množstvo poľnohospodárskej techniky v súčasnosti umožňuje automatizovaným spôsobom zaznamenávať jej presnú polohu počas činnosti priamo na poli. Žiadateľ vďaka týmto vymoženostiam nemusí svoje pozemky osobitne zakresľovať do aplikácie, ale ich jednoduchým spôsobom prenesie z počítača priamo do aplikácie. Následne ich automaticky preberie do svojej jednotnej žiadosti,“ spresnila ministerka Gabriela Matečná.

Aplikácia na geopriestorovú žiadosť o podporu GSAA pre zakresľovanie hraníc užívania je dostupná na stránke https://gsaa.mpsr.sk pre registrovaných používateľov, ale aj pre verejnosť. Agrorezort minulý rok kompletne zdigitalizoval všetky plochy. Elektronické grafické prílohy pokryli až 99,66 percent plochy z celkovej výmery takmer 1,9 milióna hektárov obhospodarovanej pôdy na Slovensku.

Poľnohospodári môžu žiadať platbu na plochu od Poľnohospodárskej platobnej agentúry (PPA) na poľnohospodárske postupy prospešné pre klímu a životné prostredie, platbu pre mladých poľnohospodárov, ekologické poľnohospodárstvo, viazané priame platby, platby pre oblasti s prírodnými alebo inými osobitnými obmedzeniami, agroenvironmentálno-klimatické opatrenia a platby v rámci sústavy NATURA 2000.

Termín na predkladanie jednotnej žiadosti uplynie dnes, 15. mája. Žiadosť je možné podať maximálne 25 kalendárnych dní aj po tomto termíne, avšak za každý omeškaný pracovný deň so sankciou 1%. Po tomto termíne už žiadosť nie je možné podať.

Agrorezort tiež pripomína, že okrem zaznačenia hraníc užívania v online prostredí GSAA, je potrebné samotnú žiadosť fyzicky predložiť na príslušnom regionálnom pracovisku Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Bližšie podrobnosti o predkladaní žiadostí vrátane formulárov sú zverejnené na webovom sídle Pôdohospodárskej platobnej agentúry: http://www.apa.sk/aktuality/oznamenie-o-predkladani-jednotnej-ziadosti-o-priame-podpory-na-rok-2019/9076

Inzercia

Viac k témam: agrodotácie, GSAA, Poľnohospodárska platobná agentúra, poľnohospodárstvo, PPA, priame platby
Zdroj: Webnoviny.sk – Dnes uplynie termín na podanie žiadosti o priame podpory pre poľnohospodárov na rok 2019 © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prezidentka vyjadrila uznanie a podporu všetkým učiteľom: Napĺňate svoje poslanie napriek podmienkam, v akých pracujete

Ako na svojej sociálnej sieti pri príležitosti Dňa učiteľov uviedla, mnohí z učiteľov napĺňajú svoje poslanie nie vďaka, ale napriek podmienkam, v akých pracujú.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *