Home / EKONOMIKA / Zdravotníctvo / Praktická sestra je nevyhnutná v ambulancii detského lekára, tvrdia pediatri

Praktická sestra je nevyhnutná v ambulancii detského lekára, tvrdia pediatri

BRATISLAVA 15. mája (WebNoviny.sk) – Možnosť zamestnať praktickú sestru v ambulancii všeobecného lekára pre deti a dorast je podľa Slovenskej spoločnosti primárnej pediatrickej starostlivosti Slovenskej lekárskej spoločnosti (SSPPS SLS) nevyhnutnosťou.

Informovala o tom v tlačovej správe. Zamestnávanie praktických sestier v pediatrických ambulanciách schválili 13. mája poslanci NR SR v rámci novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti.

Očakávajú zníženie počtu ambulancií

V súčasnosti je podľa spoločnosti priemerný vek primárnych pediatrov v detských ambulanciách 58,81 roku. Vek zdravotných sestier, pracujúcich v týchto ambulanciách, je porovnateľný.

„Vzhľadom na vekový priemer pediatrov môžeme v najbližšej dobe očakávať významné zníženie počtu primárnych pediatrických ambulancií. Rovnako sa prehĺbi aj nedostatok zdravotných sestier,“ varuje SSPPS.

Spolu s hlavnou odborníčkou Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast po rozsiahlej odbornej diskusii požiadali ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú, ako aj plénum NR SR o schválenú legislatívnu úpravu.

Väčšinu výkonov robí lekár

Tá teraz umožní pracovať praktickým sestrám v ambulanciách všeobecných lekárov pre deti a dorast v personálnom zložení: lekár a praktická sestra.

„V súčasnosti sestra v mnohých ambulanciách všeobecného lekára pre deti a dorast vykonáva len výkony plne spadajúce do kompetencie praktickej sestry,“ informovala SSPPS. Zo špecifickej povahy práce v takejto ambulancii podľa spoločnosti vyplýva, že väčšinu výkonov mimo tejto kompetencie dnes vykonáva lekár – pediater alebo lekár za asistencie sestry.

„Charakter a organizácia zdravotnej starostlivosti v tej ktorej ambulancii by mali určovať potrebu zamestnať praktickú sestru, sestru, alebo sestru so špecializáciou,“ vysvetlila spoločnosť.

Dôležité je zachovanie dostupnosti

Najzávažnejším dôvodom novej právnej úpravy je podľa SSPPS zachovanie dostupnosti a kvality primárnej starostlivosti o deti a dorast na Slovensku.

„Bez sestier, a to od praktických až po špecializované, to nebude možné. Bez zmeny legislatívy v zákone o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve by nebolo možné dodržať minimálne personálne vybavenie ambulancie všeobecného lekára pre deti a dorast a takéto ambulancie by museli zaniknúť,“ uviedla SSPPS.

Odborná spoločnosť súčasne požiadala MZ SR o úpravu vzdelávania praktických sestier. „MZ SR nám vo svojom vyjadrení potvrdilo, že súbežne intenzívne pracuje na takých zmenách vzdelávania zdravotného personálu v starostlivosti o deti, aby bolo optimálne pre potreby pediatrických pracovísk,“ dodala spoločnosť pediatrov.

Viac k témam: pediater, praktická sestra, SSPPS SLS Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti Slovenskej lekárskej spoločnosti
Zdroj: Webnoviny.sk – Praktická sestra je nevyhnutná v ambulancii detského lekára, tvrdia pediatri © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Budeme mať vážny problém, ak nepodporíme požiadavky zdravotníkov na zvyšovanie platov, varuje Čaputová

Minister Lengvarský prezidentke predostrel návrh na zvýšenie platov zdravotníckemu personálu ako aj lekárom a zdravotným sestrám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *