Home / SVET / Puigdemont sa môže uchádzať o kreslo v Európskom parlamente, rozhodli súdy v Madride

Puigdemont sa môže uchádzať o kreslo v Európskom parlamente, rozhodli súdy v Madride

MADRID 6. mája (WebNoviny.sk) – Bývalý katalánsky prezident Carles Puigdemont a ďalší dvaja predstavitelia katalánskych separatistov, ktorí pred zatknutím ušli do zahraničia, sa môžu zúčastniť na voľbách do Európskeho parlamentu.

V pondelok o tom rozhodli tri madridské súdy, ktoré tak zrušili nariadenie volebnej komisie. Tá predtým uviedla, že trojica sa nemôže uchádzať o kreslá v parlamente. Separatisti vyhlásili, že volebná komisia porušila ich demokratické práva.

Všetci traja ušli zo Španielska po tom, ako sa v roku 2017 zapojili do neúspešného pokusu o vyhlásenie nezávislosti Katalánska. Puigdemont a Toni Comín sa usídlili v Belgicku, Clara Ponsatí zas vo Veľkej Británii.

Ak by vo voľbách uspeli, museli by sa najprv vrátiť do Španielska, kde by osobne dostali oficiálne poverenie. V krajine im však stále hrozí zatknutie.

Viac k témam: eurovoľby, voľby do Európskeho parlamentu
Zdroj: Webnoviny.sk – Puigdemont sa môže uchádzať o kreslo v Európskom parlamente, rozhodli súdy v Madride © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Putin znova vymenoval Michaila Mišustina za premiéra. Očakáva sa, že väčšina členov predošlého kabinetu si udrží svoje miesta

Päťdesiatosemročný Mišustin, bývalý šéf ruskej daňovej služby, sa počas svojho predchádzajúceho štvorročného funkčného obdobia vyhýbal politickým vyhláseniam aj rozhovorom pre médiá.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *