Home / SVET / Pápež František daroval pol milióna dolárov na pomoc migrantom v Mexiku

Pápež František daroval pol milióna dolárov na pomoc migrantom v Mexiku

VATIKÁN 28. apríla (WebNoviny.sk) – Pápež František daroval 500-tisíc dolárov (v prepočte takmer 450-tisíc eur) na pomoc migrantom, ktorí uviazli v Mexiku na svojej ceste k hranici Spojených štátov.

Peniaze z fondu

Peniaze pochádzajú z vatikánskeho fondu Halier svätého Petra, ktorý tvoria finančné dary z celého sveta. Fond v stanovisku uvádza, že za rozhodnutím stojí to, že s poklesom medializácie tejto krízy sa znížilo aj poskytovanie pomoci migrantom zo strany vlády a súkromných osôb.

„V tomto kontexte Pápež František daroval 500-tisíc amerických dolárov na pomoc migrantom v Mexiku. Táto suma bude rozdelená medzi 27 projektov v 16 diecézach a mexické náboženské kongregácie, ktoré požiadali o pomoc, aby mohli naďalej poskytovať ubytovanie, jedlo a základné potreby pre našich bratov a sestry,“ oznámil.

Desiatky tisíc ľudí

„V roku 2018 do Mexika vstúpilo šesť karávan, celkovo 75-tisíc ľudí. Bol tiež oznámený príchod ďalších skupín,“ tvrdí tiež vo vyhlásení fond. Ako ďalej uvádza, títo ľudia, ktorí nemôžu vstúpiť do USA, uviazli v Mexiku bez domova a živobytia.

„Katolícka cirkev hostí tisícky z nich v hoteloch v rámci diecéz alebo náboženských kongregácií, poskytuje im základné potreby od ubytovania až po oblečenie,“ vysvetľuje fond. Mnohí migranti tvrdia, že zo svojich vlastí utekajú pred násilím, perzekúciou a chudobou.

Kritizoval Trumpa

Ako pripomína spravodajský portál BBC, pápež v minulosti skritizoval amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý chce na južnej hranici USA postaviť múr a odradiť tak migrantov.

František tak nepriamo spravil napríklad v marci, keď odsúdil politických lídrov, ktorí chcú postaviť bariéry, aby zabránili príchodu migrantov. „Stavitelia múrov, či už z ostnatého drôtu alebo tehál, skončia ako väzni medzi múrmi, ktoré stavajú,“ vyjadril sa vtedy pápež.

Viac k témam: migranti
Zdroj: Webnoviny.sk – Pápež František daroval pol milióna dolárov na pomoc migrantom v Mexiku © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Brusel posiela Ukrajine druhú tranžu makrofinančnej pomoci. Kyjev dostane 1,5 miliardy eur

Štvorročný nástroj pre Ukrajinu Európska únia schválila vo februári.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *