Home / SVET / Macron sa stretol s Porošenkom aj Zelenským, s ukrajinskými kandidátmi mal konštruktívny dialóg

Macron sa stretol s Porošenkom aj Zelenským, s ukrajinskými kandidátmi mal konštruktívny dialóg

PARÍŽ 13. apríla (WebNoviny.sk) – Francúzsky prezident Emmanuel Macron prijal v piatok večer v Elyzejskom paláci oboch súperov v nadchádzajúcom druhom kole prezidentských volieb na Ukrajine, ktoré sa uskutoční budúcu nedeľu.

Mali sme veľmi konštruktívnu konverzáciu. Bolo mi cťou stretnúť sa s pánom Macronom,“ uviedol po rokovaní favorit súboja o post ukrajinského prezidenta Volodymyr Zelenskyj. Jeho súper, súčasný ukrajinský prezident Petro Porošenko, volil podobné slová a novinárom povedal, že mu „bolo cťou stretnúť sa s naozajstným priateľom Ukrajiny„.

Porošenka prijala aj Merkelová

Macron sa k stretnutiam s ukrajinskými prezidentskými kandidátmi nevyjadril.

Porošenko pricestoval do Paríža z Berlína, kde ho prijala nemecká kancelárka Angela Merkelová. Tá sa po stretnutí vyhla priamej odpovedi na novinársku otázku, či jej stretnutie s Porošenkom znamená, že mu vyjadruje podporu v ukrajinských prezidentských voľbách. Nemecká kancelárka na to odvetila len toľko, že sa so súčasným ukrajinským prezidentom stretáva pravidelne.

Zelenskyj má v prieskume náskok

Merkelovej hovorca Steffen Seibert neskôr potvrdil, že stretnutie kancelárky s Porošenkovým súperom Zelenským „momentálne nie je plánované„.

Zelenskyj, ktorý doteraz nikdy nevykonával žiadnu politickú funkciu, no prezidenta Ukrajiny si už zahral v obľúbenom televíznom seriáli, získal v prvom kole volieb viac než 30 percent hlasov, zatiaľ čo Porošenko si zabezpečil vyše 16-percentnú podporu.

Podľa aktuálneho prieskumu verejnej mienky zverejneného vo štvrtok má Zelenskyj pred ruhým kolom 61-percentnú podporu voličov, zatiaľ čo za Porošenka plánuje hlasovať 24 percent opýtaných.

Viac k témam: prezidentské voľby na Ukrajine
Zdroj: Webnoviny.sk – Macron sa stretol s Porošenkom aj Zelenským, s ukrajinskými kandidátmi mal konštruktívny dialóg © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pred klubom vo Washingtone sa strieľalo, podozrivý postrelil piatich ľudí

Streľba sa odohrala zhruba pol hodinu pred polnocou vo štvrti Dupont Circle vo Washingtone.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *