Home / SVET / Motorkári v Christchurchi ponúkli pomoc moslimom, počas modlitieb chcú chrániť mešity

Motorkári v Christchurchi ponúkli pomoc moslimom, počas modlitieb chcú chrániť mešity

BRATISLAVA 21. marca (WebNoviny.sk) – Na bezpečnosť novozélandských moslimov chcú počas tohtotýždňových piatkových modlitieb dohliadať členovia miestnych motorkárskych gangov. Informuje o tom magazín Newsweek s odvolaním sa na denník The New Zealand Herald.

Podporu moslimskej komunite po minulotýždňovom útoku vo dvoch mešitách v meste Christchurch, pri ktorom zomrelo 50 ľudí, vyjadrili motorkári zo skupín Mongrel Mob, Black Power, King Cobras či Hells Angels a zároveň ponúkli pomoc.

Motorkárov pozvali do mešity

Šéf pobočky Mongrel Mob v regióne Waikato Sonny Fatu ponúkol ochranu mešite Jamia Masjib v meste Hamilton. “Budeme poskytovať podporu a pomoc našim moslimským bratom a sestrám, kým nás budú potrebovať,“ vyjadril sa pre novozélandský portál Stuff.

Nebudeme ozbrojení. Budeme len v pokoji chrániť vnútorný priestor,“ vysvetlil s tým, že ich cieľom je, aby sa členovia komunity mohli cítiť v bezpečí.

Predseda Waikatskej asociácie moslimov Asad Mohsin sa za túto ponuku poďakoval a motorkárov zároveň pozval do mešity. “Mám veľmi dobrý pocit z podpory, ktorú dostávame z najrôznejších častí spoločnosti, od ľudí s rôznymi záujmami a schopnosťami. Dáva nám to silu prekonať smútok,“ povedal pre NZME a zároveň motorkárom odkázal, že nemusia stáť vonku, ale môžu prísť dovnútra.

Boli by sme radi, ak by prišli všetci a nechceme, aby niekto ukázal strach. Nebojíme sa. Nemusíte stáť pred mešitou, chceme, aby ste boli vnútri s nami,“ doplnil.

Útok v Christchurchi

Novozélanďania po celej krajine v uplynulom týždni vyjadrovali podporu miestnej moslimskej komunite a prichádzali do mešít, aby ponúkli pomoc. Členovia austrálskych Mongrel Mob pritom tiež strážili mešitu v Sydney a motorkári z Black Power predviedli pred mešitou Al-Noor v Christchurchi tradičnú haku na poctu obetiam.

Pri piatkovom útoku 28-ročného austrálskeho extrémistu Brentona Tarranta zomrelo 50 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia. Strelec časť útoku vysielal naživo prostredníctvom sociálnej siete a svoje motivácie prezentoval v 74-stranovom manifeste.

Polícia potvrdila, že všetky obete sa medzičasom podarilo identifikovať. Pochovávať ich začali v stredu. Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová ohlásila vo štvrtok okamžitý zákaz predaja vojenských poloautomatických a automatických zbraní, ako boli tie, ktoré použil strelec pri útoku.

Viac k témam: Christchurch, mešita, moslimovia, motorkári
Zdroj: Webnoviny.sk – Motorkári v Christchurchi ponúkli pomoc moslimom, počas modlitieb chcú chrániť mešity © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ruské útoky na Ukrajine doteraz zasiahli takmer dvetisíc kultúrnych objektov

Tento počet nezahŕňa poškodené alebo zničené pamiatky kultúrneho dedičstva.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *