Home / EKONOMIKA / Zdravotníctvo / Posudzovanie zdravotného poistenia vo Veľkej Británii sa ihneď po tvrdom brexite meniť nebude

Posudzovanie zdravotného poistenia vo Veľkej Británii sa ihneď po tvrdom brexite meniť nebude

BRATISLAVA 14. marca (WebNoviny.sk) – Prístup slovenských úradov pri posudzovaní účasti v systéme zdravotného zabezpečenia by sa ani po tvrdom brexite ihneď meniť nemal.

Návrh vychádza z britskej deklarácie

Predpokladá to vládou schválený návrh zákona o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie bez dohody.

Podľa tohto materiálu by totiž mali do konca roka 2020 postupovať voči osobám zúčastneným na systéme zdravotného zabezpečenia v Spojenom kráľovstve rovnako ako voči osobám zdravotne poisteným v inom členskom štáte.

Tento návrh pritom vychádza z deklarácie Veľkej Británie, že bude obdobne postupovať voči občanom členských štátov únie.

Oblasť liekovej politiky

Rovnako ani v prípade tvrdého brexitu by sa nemali meniť nároky občanov Spojeného kráľovstva žijúcich na Slovensku priznané podľa zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia.

„Získané nároky, o ktorých sa rozhodlo najneskôr ku dňu predchádzajúcemu dňu vystúpenia Spojeného kráľovstva, pretrvajú i naďalej. Uplatnenie tejto zmeny predpokladá zaručenú vzájomnosť zo strany Spojeného kráľovstva,“ uvádza sa v návrhu zákona o tvrdom brexite.

Tento zákon sa venuje aj oblasti liekovej politiky. Podľa návrhu by totiž lieky z Veľkej Británie registrované v Slovenskej republike, ktoré boli v našej krajine povolené pred vystúpením Spojeného kráľovstva z únie, sa budú považovať za lieky z členského štátu únie. Zabezpečiť sa tým má najmä dostupnosť liekov, ktoré sú na Slovensku registrované a v súčasnosti k nim neexistuje žiadna relevantná náhrada.

Viac k témam: Brexit, Európska únia, lex brexit, lieky
Zdroj: Webnoviny.sk – Posudzovanie zdravotného poistenia vo Veľkej Británii sa ihneď po tvrdom brexite meniť nebude © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Budeme mať vážny problém, ak nepodporíme požiadavky zdravotníkov na zvyšovanie platov, varuje Čaputová

Minister Lengvarský prezidentke predostrel návrh na zvýšenie platov zdravotníckemu personálu ako aj lekárom a zdravotným sestrám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *