Home / SLOVENSKO / Lajčákovo ministerstvo si predvolalo ruského veľvyslanca, dôvodom bola diplomatická nóta

Lajčákovo ministerstvo si predvolalo ruského veľvyslanca, dôvodom bola diplomatická nóta

BRATISLAVA 7. marca (WebNoviny.sk) – Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí si vo štvrtok predvolalo veľvyslanca Ruskej federácie na Slovensku Alexeja Fedotova v súvislosti s otvoreným listom zverejneným na oficiálnej facebookovej stránke ambasády, v ktorom kritizujú výroky štátneho tajomníka ministerstva obrany Róberta Ondrejcsáka.

Rozvoj korektných vzťahov s Ruskom

Politický riaditeľ slovenského rezortu diplomacie Marián Jakubócy počas stretnutia uviedol, že spolupráca medzi Slovenskom a Ruskom vychádza z princípu partnerstva, suverenity a vzájomného rešpektovania sa, a Slovensko má v tomto duchu záujem o rozvoj korektných vzťahov s Ruskom.

Zdôraznil však, že je neprípustné, aby veľvyslanectvo verejne komentovalo a hodnotilo predstaviteľa prijímajúcej krajiny, v tomto prípade štátneho tajomníka Ondrejcsáka. Informoval o tom tlačový odbor ministerstva. Slovensko dostalo nótu veľvyslanectva Ruskej federácie, v ktorej kritizovali výroky štátneho tajomníka ministerstva obrany za Most-Híd Róberta Ondrejcsáka.

Nóta ruského veľvyslanectva

„V súvislosti s diplomatickou nótou, ktorou Veľvyslanectvo Ruskej federácie reagovalo na článok štátneho tajomníka Ministerstva obrany SR Ondrejcsáka v denníku SME, Jakubócy uviedol, že prezentované postoje a stanoviská neboli tlmočením oficiálnych pozícií vlády SR. V tomto kontexte pripomenul, že z pohľadu ochrany bezpečnostných záujmov SR je veľmi znepokojujúce porušenie základných princípov medzinárodného práva pričlenením časti územia Ukrajiny k Ruskej federácii na základe nelegitímneho a nelegálneho referenda na Kryme a v Sevastopole,“ uvádza sa v stanovisku.

Jakubócy zároveň potvrdil, že Slovensko plne a dôsledne rešpektuje princíp nemeniteľnosti štátnych hraníc a dodržiavania medzinárodného práva a v tomto kontexte podporuje suverenitu Ukrajiny a jej územnú celistvosť v medzinárodne uznaných hraniciach. Na záver stretnutia odovzdal veľvyslancovi Fedotovovi diplomatickú nótu slovenského ministerstva zahraničných vecí k predmetnej záležitosti.

Viac k témam: minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Most-Híd
Zdroj: Webnoviny.sk – Lajčákovo ministerstvo si predvolalo ruského veľvyslanca, dôvodom bola diplomatická nóta © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

DAC Dunajská Streda má nového športového riaditeľa, stal sa ním Martin Škrtel. Čo na to Trnavčania?

Tridsaťdeväťročný exkapitán národného mužstva bude pôsobiť v pozícii, ktorú donedávna zastával Ukrajinec Gleb Platov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *