Home / SVET / Svetová obchodná organizácia rozhodla v prospech USA v spore s Čínou

Svetová obchodná organizácia rozhodla v prospech USA v spore s Čínou

ŽENEVA 28. februára (WebNoviny.sk) – Panel Svetovej obchodnej organizácie (WTO) rozhodol v prospech USA v ich spore s Čínou týkajúcom sa poľnohospodárskych dotácií. Organizácia uviedla, že Peking prekročil limity WTO pri podpore producentov pšenice a ryže.

Panel WTO vo štvrtok uviedol, že Čína prekročila obmedzenia pre podporu v prípade týchto produktov v rokoch 2012 až 2015. USA podali sťažnosť v septembri 2016, čiže ešte pred tým ako administratíva prezidenta Donalda Trumpa prišla s kritikou čínskej obchodnej politiky a uvalila clá na čínske tovary v hodnote stoviek miliárd dolárov.

Washington v sťažnosti na pôde WTO argumentoval, že čínska podpora minimálnej ceny pre dva druhy ryže, pšenicu a kukuricu prekročili záväzky krajiny v rámci Svetovej obchodnej organizácie. Panel WTO však uviedol, že ceny kukurice klesli a dostali sa do súladu s limitmi ešte predtým, ako USA sťažnosť podali. Obe krajiny sa môžu voči rozhodnutiu WTO odvolať.

Viac k témam: Svetová obchodná organizácia (WTO)
Zdroj: Webnoviny.sk – Svetová obchodná organizácia rozhodla v prospech USA v spore s Čínou © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Väčšina Rusov by podporila ukončenie vojny „tento týždeň“, ale iba pod podmienkou ponechania si okupovaných území

Podľa Levada Center podpora ruskej armády zostáva približne na úrovni 75 percent.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *