Home / SLOVENSKO / Rozsiahla ťažba štrku môže ohroziť podzemné vody, obyvatelia Liptova spísali petíciu

Rozsiahla ťažba štrku môže ohroziť podzemné vody, obyvatelia Liptova spísali petíciu

BRATISLAVA 25. februára (WebNoviny.sk) – Občania Liptova nesúhlasia so zámerom súkromnej spoločnosti na rozsiahlu ťažbu štrku v okolí Liptovského Jána. Svoj nesúhlas vyjadrujú v petícii, ktorú podpísalo takmer 1 300 ľudí.

Región príde o ornú pôdu

Ťažbu chce spoločnosť vykonávať na ploche asi 100 hektárov v severnej časti katastrálneho územia Liptovský Ján. V súčasnosti je toto územie využívané na poľnohospodárske účely.

Región Liptov tak príde o 100 hektárov ornej pôdy patriacej k najkvalitnejším v regióne,“ uvádza sa v petícii. Zámer hovorí, že ťažiť by sa malo 15 rokov. V súčasnosti pokračuje proces posudzovania vplyvov tejto činnosti na životné prostredie.

Zvýši hlučnosť a prašnosť

Odporcovia tvrdia, že ťažba štrku neúmerne zvýši hlučnosť a prašnosť, poukazujú aj na ďalšie preťaženie miestnych ciest a mostov nákladnými autami odvážajúcimi vyťažený štrk. Ochranári hovoria, že ohrozené by mohli byť aj podzemné vody, keďže budúci lom sa nachádza v blízkosti rieky Váh.

Predmetná činnosť, a to už od jej prípravných prác, negatívnym spôsobom ovplyvní najmä kvalitu života obyvateľov okolitých obcí, najviac obce Uhorská Ves, Závažná Poruba, mesta Liptovský Mikuláš v mestskej časti Okoličné ako aj obce Liptovský Ján a Beňadiková. Prach a hluk budú podľa údajov zo zámeru znižovať kvalitu života nielen počas dňa, ale aj v nočných hodinách,“ konštatuje sa v petícii. Niektoré obce sú od budúceho lomu vzdialené len desiatky metrov.

Signatári petície tiež hovoria, že ťažobná činnosť sa pripravuje i napriek tomu, že v regióne nie je zvýšený dopyt po štrkoch. V oblasti sa už ťaží štrk z obnoviteľného zdroja vodnej nádrže Liptovská Mara a na pravom brehu Váhu pri Okoličnom, okrem toho je povolená ťažba stavebného kameňa v lome Malužiná.

Viac k témam: petícia, ťažba, ťažba štrku
Zdroj: Webnoviny.sk – Rozsiahla ťažba štrku môže ohroziť podzemné vody, obyvatelia Liptova spísali petíciu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prekoná Fico Mečiara? Pre konsolidačné opatrenia to nebude mať jeho vláda jednoduché

Politológ Tomáš Koziak upozorňuje aj na komunikačnú nešikovnosť opozície.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *