Home / EKONOMIKA / Viac ako 40 okresov na Slovensku má nezamestnanosť pod päť percent, najvyššia je aj v Kežmarku

Viac ako 40 okresov na Slovensku má nezamestnanosť pod päť percent, najvyššia je aj v Kežmarku

BRATISLAVA 22. februára (WebNoviny.sk) – Najnižšia miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku bola na konci januára v okrese Trenčín. Z celkového počtu ekonomicky aktívnych osôb bolo v tomto okrese 1,92 % disponibilných nezamestnaných, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce.

Najnižšia aj v okrese Bratislava V

Nasledovali okresy Galanta, Hlohovec, Šaľa a Bratislava V. V okrese Galanta miera evidovanej nezamestnanosti v prvom mesiaci tohto roka dosiahla 1,96 %, v okrese Hlohovec 1,98 %, v okrese Šaľa 1,99 % a v okrese Bratislava V 2,12 %. Vyplýva to z údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Mieru evidovanej nezamestnanosti pod 5 % minulý mesiac vykázalo 47 okresov na Slovensku. Naopak, miera evidovanej nezamestnanosti bola vyššia ako 10 % v 12 okresoch na Slovensku. Z týchto okresov sa šesť nachádza v Prešovskom kraji, a po tri okresy patria do Košického a Banskobystrického kraja.

Najvyššiu mieru evidovanej nezamestnanosti zo všetkých okresov na Slovensku má dlhodobo okres Rimavská Sobota. Na konci minulého mesiaca v ňom miera nezamestnanosti dosiahla 16,22 %. Nasleduje okres Kežmarok, kde miera nezamestnanosti predstavovala 15,64 %.

Nezamestnanosť stúpla

Tretí najhorší v miere nezamestnanosti je okres Rožňava. V ňom bola miera nezamestnanosti 14,77 %. Do pätice okresov s najvyššou mierou nezamestnanosti patrí aj okres Revúca, ktorý vykázal v januári mieru nezamestnanosti na úrovni 14,47 % a okres Vranov nad Topľou s mierou evidovanej nezamestnanosti 13,11 %.

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku ku koncu januára tohto roka oproti decembru vlaňajška stúpla o 0,22 percentuálneho bodu na 5,26 %. Medziročne bola miera nezamestnanosti v prvom mesiaci tohto roka nižšia o 0,62 percentuálneho bodu.

Úrady práce evidovali na konci januára 144 230 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. V porovnaní s decembrom minulého roka ide o nárast o 6 032 ľudí. Medziročne počet uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, klesol o 18 845 osôb.

Viac k témam: miera nezamestnanosti, nezamestnanosť v SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Viac ako 40 okresov na Slovensku má nezamestnanosť pod päť percent, najvyššia je aj v Kežmarku © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Remišová: Hlas dosadzuje do štátnych funkcií ľudí, ktorých kvalifikáciou je stranícka knižka alebo sponzorský dar (video)

Vo vedúcich pozíciách nemajú byť ľudia, ktorých jedinou kvalifikáciou je príspevok na kampaň Hlasu, tvrdí Veronika Remišová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *