Home / SLOVENSKO / Stranu Most-Híd prekvapilo rozhodnutie Menyhárta podporiť Mistríka za prezidenta

Stranu Most-Híd prekvapilo rozhodnutie Menyhárta podporiť Mistríka za prezidenta

BRATISLAVA 20. februára (WebNoviny.sk) – Odstúpenie prezidentského kandidáta Strany maďarskej komunity (SMK) Józsefa Menyhárta vládna strana Most-Híd čakala.

Most-Híd hovorí o politickom kalkule

Bugárovcov však prekvapilo ju jeho rozhodnutie podporiť Roberta Mistríka. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár.

„Doteraz hovoril o tom, že kandiduje hlavne preto, aby maďarské témy a život Maďarov na Slovensku zviditeľnil a udržal vo verejnom priestore. Okrem toho, že sám Menyhárt ani raz nevystúpil v žiadnom slovenskom médiu, aby tak urobil, dnes podporil kandidáta, ktorý doteraz slovo o národnostných menšinách ani neutratil. Uvidíme, ako na tento politický kalkul zareagujú občania maďarskej národnosti, ktorí na svoju voľbu pred piatimi rokmi nespomínajú v najlepšom. Podporili Andreja Kisku, no ten, bohužiaľ, na nich veľmi rýchlo zabudol, a nielen vo svojich vystúpeniach,“ píše sa v reakcii strany Most-Híd.

Menyhártova výzva voliť Mistríka

Prezidentský kandidát Strany maďarskej komunity József Menyhárt sa v utorok 19. februára vzdal kandidatúry v prospech Róberta Mistríka. Uviedol to na tlačovej besede s tým, že Mistrík je najsilnejším demokratickým kandidátom.

Zároveň vyzval všetkých sympatizantov SMK, aby Mistríka vo voľbách podporili. „Chcem byť človekom činov,“ povedal Menyhárt s tým, že nechce, aby sa zopakovali prezidentské voľby z roku 2004, keď si v druhom kole museli voliči vyberať medzi Vladimírom Mečiarom a Ivanom Gašparovičom.

Maďari podľa Menyhárta vždy stáli na strane demokratických kandidátov a taká voľba by mal byť dostupná aj v druhom kole týchto volieb. „Je aj mojou zodpovednosťou, aby som prispel k zmene,“ dodal.

Prezidentské voľby 2019 na Slovensku

Piate priame voľby prezidenta Slovenskej republiky sa uskutočnia v marci, prvé kolo je naplánované na 16. marca. Ak v prvom kole ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov, druhé kolo sa uskutoční o dva týždne, teda v sobotu 30. marca.

Podľa údajov z predošlých volieb by voličské právo mohlo využiť približne 4,4 milióna voličov. Voliť môže každý občan SR, ktorý v deň volieb dosiahne minimálne vek 18 rokov a zdržiava sa na území Slovenska. Zo zahraničia sa hlasovať poštou o budúcom prezidentovi nedá.

O hlasy voličov sa uchádza po odstúpení Menyhárta 14 kandidátov. Ministerstvo vnútra začiatkom mesiaca informovalo, že s tlačou hlasovacích lístkov pre voľby prezidenta sa začne po 15. februári, to znamená že Menyhártovo meno zostane na hlasovacom lístku.

VIAC O TÉME: PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2019 NA SLOVENSKU

Viac k témam: Most-Híd, Prezidentské voľby 2019 na Slovensku
Zdroj: Webnoviny.sk – Stranu Most-Híd prekvapilo rozhodnutie Menyhárta podporiť Mistríka za prezidenta © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Remišová: Hlas dosadzuje do štátnych funkcií ľudí, ktorých kvalifikáciou je stranícka knižka alebo sponzorský dar

Vo vedúcich pozíciách nemajú byť ľudia, ktorých jedinou kvalifikáciou je príspevok na kampaň Hlasu, tvrdí Veronika Remišová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *