Home / SLOVENSKO / Vzdušný priestor Slovenska budú zrejme aj naďalej strážiť ruské stíhačky MiG-29

Vzdušný priestor Slovenska budú zrejme aj naďalej strážiť ruské stíhačky MiG-29

BRATISLAVA 20. februára (WebNoviny.sk) – Vzdušný priestor Slovenskej republiky budú zrejme až do dodania nových stíhacích lietadiel F-16 strážiť ruské stroje MiG-29. Rozhodla o tom na dnešnom zasadnutí vláda SR, ktorá vzala na vedomie odporúčanie Ministerstva obrany SR.

Rezort totiž predĺženie abonentnej zmluvy s ruskou spoločnosťou RSK MiG vyhodnotil ako najvýhodnejšiu možnosť. Slovensko na jej plnenie pritom vynakladá desiatky miliónov eur ročne a ministerstvo navyše bojuje s ich životaschopnosťou.

V hre boli aj ďalšie možnosti

Okrem možnosti predĺženia zmluvy s ruskou firmou boli v hre aj ďalšie dve možnosti. Pomoc od niektorého z členských štátov Severoatlantickej aliancie či Európskej únie, alebo servis ruských strojov v susednom Poľsku.

Podľa ministra obrany Petra Gajdoša (SNS) však bola výpomoc od Poliakov pomerne komplikovaná a variant s členskou krajinou NATO zase drahší v porovnaní s abonentom. V súčasnosti sú platné zmluvy do konca roka 2019, v prípade využitia ročnej opcie do záveru roka 2020.

Po novom budú v prípade úspešných rokovaní uzatvorené zmluvy od novembra tohto roka až do konca roka 2023 s prípadným predĺžením o jeden rok. Konkrétne podmienky budú známe až po podpísaní novej dohody.

Štrnásť lietadiel F-16 Block 70/72

Nové lietadlá F-16, za ktoré Slovensko minie pri prvotnej investícii viac ako 1,6 miliardy eur majú byť dodané na prelome rokov 2022 a 2023.

Vláda už dala rezortu obrany potrebný súhlas k podpisu príslušných zmlúv. Kabinet súhlasil s týmto projektom ešte v júli tohto roka. Na 14 supersonických lietadiel F-16 Block 70/72 následne vyčlenila 1,589 miliardy eur.

V čiastke je započítaná aj logistická podpora a výcvik pilotov. Neznáma je v súčasnosti dĺžka kontraktu na servis stíhačiek. Pôvodne sa hovorilo o dvoch rokoch od momentu dodania. Lietadlá F-16 majú byť Slovensku dodané do konca roka 2023.

Viac k témam: minister obrany SR, Ministerstvo obrany SR, NATO, Ozbrojené sily SR, stíhačky F-16 Block 70/72, stíhačky MiG-29
Zdroj: Webnoviny.sk – Vzdušný priestor Slovenska budú zrejme aj naďalej strážiť ruské stíhačky MiG-29 © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Progresívne Slovensko zvoláva mimoriadny výbor, chce riešiť aroganciu prezidenta finančnej správy Kissa (video)

Podľa poslankyne Dariny Luščíkovej (PS) je pre prezidenta finančnej správy odmietnutie pozvania prísť na finančný výbor premárnená príležitosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *