Home / SLOVENSKO / Spoločnosť HOLIG group a.s. získala finančné prostriedky v prvej fáze SME Instrument z programu výskum a inovácie Európskej únie

Spoločnosť HOLIG group a.s. získala finančné prostriedky v prvej fáze SME Instrument z programu výskum a inovácie Európskej únie

BRATISLAVA 19. februára 2019 (WBN/PR) – Spoločnosť HOLIG group a.s. pod vedením RNDr. Gabriela Kissa CSc. a JUDr. Alexandra Pilhoviča, podala ako líder medzinárodného konzorcia úspešný projekt v rámci programu Horizont 2020 (SME Instroment) a ako jediná na Slovensku získala v týchto dňoch finančné prostriedky v prvej fáze SME Instrument z programu výskum a inovácie Európskej únie. Projektu s názvom “ BIO2G – verifikácia technológie pre výrobu biopalív druhej generácie a bioriedidiel v pilotnej prevádzke“ (No. 855088) bude takto prefinancovaná štúdia uskutočniteľnosti výstavby pilotnej rafinérie. V konkurencii projektov na európskej úrovni môžu v hodnotení medzinárodných hodnotiteľov uspieť iba excelentné projekty, ktoré prinášajú inovácie minimálne európskej úrovne. V úspešnom medzinárodnom konzorciu boli spolu so spoločnosťou HOLIG group a.s. aj spoločnosti Expro s.r.o, Environmental Institute s.r.o., VUCHZ a.s. (ČR) a spoločnosť e-Content Store (Luxembursko).

HOLIG group, a.s. zavádza do praxe novú jedinečnú technológiu na výrobu biobutanolu. V súčasnosti sa nachádza v štádiu pred ukončením EIA Zámer „Výroba biopalív a bioriedidiel o kapacite cca 50000 t/rok – Priemyselný park Štúrovo“

Spoločnosť HOLIG group, a.s. vyvinula špeciálny projekt na výrobu biopalív a biologických rozpúšťadiel z biomasy (slama, kukuričné kôrovie, drevný odpad z dreva, cielene pestované energetické plodiny atď.), ktorý je v štádiu návrhu a realizácie, kde hlavnou zložkou výroby je biobutanol. Skutočnosť, že spoločnosť HOLIG group, a.s. plánuje výrobu biobutanolu z lignocelulózovej biomasy, zaraďuje tento druh biopaliva do kategórie tzv. 2. generácie, čím sa spĺňajú hlavné ciele a požiadavky EÚ a národných zákonov. V súčasnosti vyrábané a používané biozložky do biopalív, to znamená bioetanol pre benzínové a metylester repkového resp. slnečnicového oleja pre naftu patria k biopalivám prvej generácie, pretože ich výroba je zabezpečená z potravinových a kŕmnych surovín (kukurica a pšenica, rastlinné oleje), čo nie je udržateľné do budúcnosti.

Zároveň vypracovali podklady pre realizáciu unikátnej technológie na výrobu biopalív a biochemikálií z lignocelulózovej suroviny. Realizácia technológie biorafinérie pozostáva z dvoch nezávislých technológií, kde prvá predstavuje úpravu biomasy s následnou produkciou cukrov C5, C6 a lignínu a druhá spracovanie cukrov C5, C6 na biobutanol, bioacetón a bioetanol (Technológia ABE). Implementačný projekt obsahuje aj riešenie energetického bloku založeného na vlastných biopalivách. Lignín, ktorý súčasne predstavuje nielen palivo, ale aj predajný výrobok, spracované výpalky na tuhé biopalivá a bioplyn predstavujú vlastné energetické zdroje, ktoré plne pokrývajú spotrebu energie biorafinérie bez použitia fosílnych palív. Technológia biorafinérie by sa mala realizovať v priemyselnom parku Štúrovo – PPŠ (bývalá juhoslovenská papierenská továreň), ktorý je vybavený vhodnou infraštruktúrou, ako je vlastný prístav na rieke Dunaj a podniková železničná sieť napojená na nákladnú stanicu Štúrovo.

Realizácia takejto technológie znamená revolučný krok vo výrobe biopalív druhej generácie (2G) nielen na Slovensku, ale aj vo svetovom meradle.

V rámci projektu sa nová kombinácia inovácií vyrieši na základe holistického prístupu. Jednotlivé etapy procesného dodávateľského reťazca budú vyvinuté, validované a optimalizované v laboratórnom meradle a potom integrované a demonštrované v pilotnej škále. To znamená, že realizujú pilotnú jednotku biorefinérie v pomere 1:30 k priemyselnej jednotke. Takáto realizácia pilotnej jednotky umožní prakticky demonštrovať inovačný potenciál riešenia biorafinérie, ako sú nové postupy pri výrobe kvapalných biopalív, využitie lignocelulózových surovín pre druhú generáciu biozložiek a výrobu tuhých biopalív.

Viac k témam: biobutanol, biopalivá, HOLIG group
Zdroj: Webnoviny.sk – Spoločnosť HOLIG group a.s. získala finančné prostriedky v prvej fáze SME Instrument z programu výskum a inovácie Európskej únie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vinník je iba jeden, podľa Královiča je nevhodné ukazovať prstom na médiá, opozíciu či na samotného premiéra (video)

Stopercentná bezpečnosť chránených osôb sa podľa odborníka na bezpečnosť Martina Královiča nedá dosiahnuť, dajú sa podľa neho len minimalizovať riziká.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *