Home / SVET / Minister Lajčák absolvoval prvú časť svojej návštevy Gruzínska

Minister Lajčák absolvoval prvú časť svojej návštevy Gruzínska

BRATISLAVA 10. februára (WebNoviny.sk) – Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák začal v nedeľu 10. februára, ako úradujúci predseda Organizácie pre bezpečnosť a spolupráce (OBSE) prvú časť dvojdňovej pracovnej návštevy Gruzínska.

Ako agentúru SITA informovali z tlačového oddelenia rezortu diplomacie, po ceste na Ukrajinu a do Moldavska ide v poradí o tretiu zahraničnú cestu do regiónov s pretrvávajúcimi konfliktmi na teritóriu účastníckych krajín OBSE.

Situácia v oblasti Odzisi

Lajčák sa v nedeľu oboznámil so situáciou na administratívnej deliacej línii (ABL) s odštiepeneckým Južným Osetskom v oblasti Odzisi a prácou pozorovateľskej misie Európskej únie (EUMM).

Získal tam informácie o aktuálnej bezpečnostnej situácii na tejto deliacej línii a živote obyvateľov v jej okolí.

„Chcem sa dozvedieť viac o miestnej humanitárnej situácii a o možnostiach zmiernenia útrap ľudí, ktorí v tejto oblasti na oboch stranách žijú,“ povedal v tejto súvislosti šéf slovenskej diplomacie a úradujúci predseda OBSE.

Slová chvály od Høega

Lajčák sa stretol aj so zástupcami slovenského kontingentu v EUMM, pričom ocenil ich náročnú prácu v teréne a vypočul si na ich adresu slova chvály od šéfa misie Erika Høega. EUMM v Gruzínsku je neozbrojenou civilnou monitorovacou misiou, ktorá začala svoju činnosť v októbri 2008 dozorom nad stiahnutím ruských vojsk z území priliehajúcich k Abcházsku a k Južnému Osetsku.

V súčasnosti jej hlavnou úlohou je posilňovanie opatrení na budovanie dôvery medzi Gruzínskom a odštiepeneckými územiami. Znižovanie napätia, nastolenie trvalého mieru a normalizácia vzťahov je aj záujmom tohtoročného slovenského predsedníctva v OBSE. Návšteva bude pokračovať v pondelok rokovaniami s najvyššími predstaviteľmi Gruzínska.

Viac k témam: Európska únia, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE)
Zdroj: Webnoviny.sk – Minister Lajčák absolvoval prvú časť svojej návštevy Gruzínska © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Taliansky minister obrany odmietol vyslanie vojakov na Ukrajinu, rozhovory na túto tému len zvyšujú napätie 

Taliansko vždy vylučovalo možnosť zapojenia svojich vojakov do rusko-ukrajinského konfliktu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *