Home / SLOVENSKO / Spolupráca Slovenska a Kórejskej republiky by sa mohla rozšíriť nielen do vedy, tvrdí minister Lajčák

Spolupráca Slovenska a Kórejskej republiky by sa mohla rozšíriť nielen do vedy, tvrdí minister Lajčák

BRATISLAVA 8. februára (WebNoviny.sk) – Rozvoj bilaterálnych vzťahov, kórejské investície na Slovensku, spolupráca vo formáte V4 + Kórea, ale aj situácia na Kórejskom polostrove boli hlavné témy rozhovoru ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a veľvyslanca Kórejskej republiky na Slovensku Chung Byung Hwa na jeho nástupnej návšteve v súvislosti so začiatkom jeho diplomatickej misie na Slovensku. Informoval o tom tlačový odbor rezortu diplomacie.

Najvýznamnejší ázijský investor na Slovensku

Partneri s uspokojením skonštatovali pozitívny rozvoj v bilaterálnych vzťahoch, ktoré sú bez otvorených otázok, ako aj vysokú frekvenciu vzájomných kontaktov, príkladom čoho je historicky prvá oficiálna návšteva prezidenta Andreja Kisku v Kórejskej republike v apríli 2018.

Lajčák uviedol, že Kórea je najvýznamnejším ázijským investorom na Slovensku, keďže tu pôsobí viac ako sto kórejských spoločností a dodal, že vzájomnú hospodársku spoluprácu je potrebné pretaviť aj do ďalších oblastí vrátane spolupráce v moderných technológiách, IT, vede a inováciách.

S cieľom podporiť rozvoj vzájomných obchodno-hospodárskych vzťahov sa v novembri minulého roku uskutočnilo v Soule prvé zasadnutie Medzivládnej zmiešanej komisie pre hospodársku spoluprácu zamerané na obchodnú kooperáciu, investície, priemysel, najmä automobilový, dopravu, výskum a vývoj.

Možné spoločné aktivity

Minister s veľvyslancom prediskutovali aj možné spoločné aktivity na vysokej úrovni, vrátane spolupráce vo formáte V4 + Kórea, strategického partnerstva EÚ s Kórejskou republikou, ako aj kooperácie Slovenska a Kórejskej republiky v oblasti podpory kandidatúr na pôde medzinárodných organizácií.

Veľvyslanec Chung Byung Hwa ocenil aktívne angažovanie sa Slovenska v multilaterálnej oblasti vo viacerých organizáciách – OBSE, OECD, EÚ, OSN a informoval o aktuálnom vývoji situácie na Kórejskom polostrove.

Lajčák zase ocenil úlohu Kórejskej republiky a úsilie prezidenta Moon Jae-ina o diplomatické riešenie vzťahov medzi juhokórejským Soulom a severokórejským Pchjongjangom.

Viac k témam: minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Spolupráca Slovenska a Kórejskej republiky by sa mohla rozšíriť nielen do vedy, tvrdí minister Lajčák © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prezident má byť prezidentom všetkých ľudí, nie vlády. Pellegrini to podľa Čaputovej čoskoro pocíti

Prezidentka SR tiež uviedla, že považuje za zdravé a správne, aby prezident nemal záväzky a povinnosti voči vláde.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *