Home / SLOVENSKO / Recidivista Miroslav je vinný z vraždy a krádeže peňazí, najvyšší súd potvrdil doživotný trest

Recidivista Miroslav je vinný z vraždy a krádeže peňazí, najvyšší súd potvrdil doživotný trest

BRATISLAVA 5. februára (WebNoviny.sk) – Najvyšší súd SR v utorok potvrdil doživotný trest pre recidivistu Miroslava Kavického. Toho v septembri 2018 Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici uznal za vinného z vraždy pracovníčky nebankovej spoločnosti Ľudmily K., a z toho, že následne ukradol peniaze z jej bytu. Proti rozhodnutiu vtedy Kavický podal odvolanie.

Ešte pred utorkovým verdiktom najvyššieho súdu žiadal o prepustenie z väzby. Podľa vlastných slov totiž skutok nespáchal a svedkovia, ktorí proti nemu vypovedali, sú nedôveryhodní. Zároveň zdôraznil, že v čase pred vzatím do väzby poctivo pracoval a staral sa o svojich synov.

„Chlapi sa mi smiali, že mi žena musí hydinu zabíjať,“ uviedol v súvislosti so žalovaným skutkom.

Verdikt neobsahoval zásadné chyby

Podľa senátu najvyššieho súdu bol však verdikt prvostupňového súdu správny a zákonný a neobsahoval zásadné chyby. To, že vraždu ženy naplánoval a uskutočnil obžalovaný podľa súdu preukázalo vykonané dokazovanie vrátane svedeckých výpovedí a znaleckých posudkov.

Správny bol podľa odvolacieho súdu aj uložený doživotný trest, a to vzhľadom na to, že Kavický bol v minulosti 13-krát súdne trestaný vrátane vraždy z roku 1978. Resocializácia je pre neho pri nižšom treste podľa znaleckého posudku vylúčená. Verdikt Najvyššieho súdu SR je právoplatný.

Podľa obžaloby Miroslav Kavický v marci 2011 zavraždil 57-ročnú Ľudmilu K. z Novej Bane, pracovníčku nebankovej spoločnosti. Skutok sa stal po tom, ako obžalovaný Ľudmilu telefonicky vylákal na stretnutie pod zámienkou obchodnej transakcie.

Usmrtil ju nezisteným spôsobom, pričom oddelil hlavu od tela a poškodil tvár, aby nebolo možné nebohú identifikovať. Časť kostrových ostatkov zavraždenej sa našla v rekreačnej oblasti pri Novej Bani v júli 2016. Po vražde vnikol do jej bytu a ukradol najmenej 1 600 eur.

Priateľku dokopal a hodil do potoka

Kavický najprv nahováral na vraždu a následne na okradnutie Ľudmily istého Romana. Keď ten odmietol, skutok spáchal sám. Obžalovaný opakovane vyhlásil, že nikoho nezabil ani neokradol a vraha z neho urobil vyšetrovateľ, ktorého by najradšej poslal na psychiatriu. Vyhlásil, že Roman klame a teraz svedčí proti nemu z pomsty, lebo ho označil za jedného zo zlodejov, ktorí vykradli dom jeho synov.

Podľa neho Roman je viackrát trestaný podvodník a lupič, ktorý si svedectvom proti nemu chce získať beztrestnosť za svoje činy. Obžalovaný priznal, že v kontakte so zavraždenou bol osobne i telefonicky, pretože u nej pre syna a ďalšieho známeho vybavoval úvery. Aj ďalších svedkov, ktorí proti nemu vypovedali, označil Kavický za klamárov.

Kavický je recidivista a v minulosti ho odsúdili za vraždu priateľky, ktorú ako 20-ročný dokopal a hodil potom do potoka. Okrem toho bol dvanásťkrát odsúdený za rôzne násilné trestné činy. Podľa znalcov nie je schopný žiť normálnym životom, ale iba podľa pravidiel v istom režime.

Viac k témam: doživotie, Najvyšší súd SR, Polícia SR, Špecializovaný trestný súd SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Recidivista Miroslav je vinný z vraždy a krádeže peňazí, najvyšší súd potvrdil doživotný trest © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Remišová: Hlas dosadzuje do štátnych funkcií ľudí, ktorých kvalifikáciou je stranícka knižka alebo sponzorský dar

Vo vedúcich pozíciách nemajú byť ľudia, ktorých jedinou kvalifikáciou je príspevok na kampaň Hlasu, tvrdí Veronika Remišová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *