Home / SLOVENSKO / Podarilo sa zachrániť niekoľko škôl, samosprávy mohli rozhodovať o kvótach žiakov prvých ročníkov

Podarilo sa zachrániť niekoľko škôl, samosprávy mohli rozhodovať o kvótach žiakov prvých ročníkov

BRATISLAVA 3. februára (WebNoviny.sk) – V novembri 2018 samosprávne kraje prvý raz na základe kvót ministerstva školstva samostatne rozhodovali o počtoch žiakov prvých tried v jednotlivých stredných školách.

Kritériá nie vždy zohľadnili kvalitu vzdelávania

Kritériá rozhodovania podľa Asociácie pracovníkov súkromných škôl a školských zariadení Slovenska nie vždy zohľadnili kvalitu vzdelávania, riadili sa iba prognózovanou potrebou na trhu práce a regionálnymi stratégiami.

Asociácia začiatkom decembra iniciovala Petíciu za transparentné a objektívne určovanie počtu žiakov 1. ročníka na stredných školách a ponechanie počtu žiakov 1. tried podľa školského roku 2018/19, ktorú za necelý mesiac s viac ako 3 000 podpismi a žiadosťou o stretnutie odovzdala na ministerstvo školstva.

Došlo aj k navýšeniu počtu miest

Zároveň spolu s partnermi z cirkevných a verejných škôl iniciovala prvé partnerské rokovanie zástupcov všetkých samosprávnych krajov. Výsledkom bola dohoda o vzniku pracovnej skupiny a následné rokovanie s ministerkou školstva Martinou Lubyovou.

„Som rada, že sme sa spojili v prospech našich detí a že prvým výsledkom aktivít, ktoré sme iniciovali a viedli pod hlavičkou #zaprvakovnastrednej, je navýšenie počtov miest v 1. ročníkoch stredných škôl aj tam, kde by školy v školskom roku 2019/20 neotvorili ani jednu triedu, a to najmä v súkromných a cirkevných stredných školách,“ povedala prezidentka Asociácie pracovníkov súkromných škôl a školských zariadení Slovenska Saskia Repčíková.

Podľa Repčíkovej pracovnú skupinu čaká práca na nastavení kritérií transparentného a objektívneho rozhodovania o počtoch tak, aby sa zohľadnili záujmy tých najdôležitejších, teda žiakov a ich rodičov.

Viac k témam: Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SR, prváci, školstvo, stredné školy, žiaci
Zdroj: Webnoviny.sk – Podarilo sa zachrániť niekoľko škôl, samosprávy mohli rozhodovať o kvótach žiakov prvých ročníkov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Atentátnik na Fica možno nebol osamelý vlk, Šutaj Eštok upozornil na jeho vymazanú komunikáciu na sociálnej sieti (video)

Robert Kaliňák uviedol, že rokovania na parlamentnom Výbore pre obranu a bezpečnosť sú dôležité aj preto, lebo sa tam stretáva koalícia s opozíciou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *