Home / KULTÚRA / Knihy / Vo veku 104 rokov zomrel básnik katolíckej moderny a publicista Imrich Kružliak

Vo veku 104 rokov zomrel básnik katolíckej moderny a publicista Imrich Kružliak

BRATISLAVA 2. februára (WebNoviny.sk) – Po dlhej chorobe zomrel v Unterhachingu doyen slovenského exilu, publicista, historik, prekladateľ a básnik katolíckej moderny Imrich Kružliak.

Dožil sa 104 rokov. Agentúru SITA o tom informoval predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí Vladimír Skalský.

Imrich Kružliak

Imrich Kružliak sa narodil 8. decembra 1914 v Detve. V mladosti patril na Slovensku k aktívnym lídrom katolíckych študentov. V rokoch 1940 – 1943 bol vedúcim Úradu slovenskej tlače, potom redaktorom periodík Bojovník a Národné noviny.

Po druhej svetovej vojne sa angažoval v Demokratickej strane a výrazne prispel k jej víťazstvu nad KSS v roku 1946. V roku 1949 emigroval zo Slovenska pred komunistickým totalitným režimom a usadil sa v Nemecku.

Zapojil sa do protikomunistického odboja v Bielej légii. V bavorskom Mníchove niekoľko desaťročí viedol kultúrnu redakciu rozhlasovej stanice Slobodná Európa. Patril k publikačne a literárne mimoriadne plodným autorom vrátane viacerých knižných diel.

Kružliak sa dlhodobo zasadzoval za vytvorenie samostatnej demokratickej Slovenskej republiky a po jej vzniku bol poradcom prezidenta Slovenskej republiky Michala Kováča. V roku 1995 mu bolo udelené štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy. Od pádu železnej opony žil striedavo v Bratislave a Mníchove.

Informácie pochádzajú z webstránky Generálneho konzulátu SR v Mníchove.

Viac k témam: úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk – Vo veku 104 rokov zomrel básnik katolíckej moderny a publicista Imrich Kružliak © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Zomrel spisovateľ Seiiči Morimura, vo svojom diele odhalil zverstvá japonskej Jednotky 731

Jeho trilógia Akuma no Hóšoku odhalila lekárske experimenty na ľuďoch a vyvolala rozruch v celej krajine.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *