Home / SLOVENSKO / Chorobnosť na chrípku stúpla o 62 percent, respiračné ochorenia postihli najmä deti

Chorobnosť na chrípku stúpla o 62 percent, respiračné ochorenia postihli najmä deti

BRATISLAVA 1. februára (WebNoviny.sk) – V piatom kalendárnom týždni bolo hlásených 75 668 akútnych respiračných ochorení (ARO), chorobnosť tak v porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla o 24,6 percenta.

Ochorenia hlásilo viac ako 50 percent lekárov

Ako agentúru SITA informoval hlavný hygienik Ján Mikas, najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Bratislavskom kraji, najnižšiu v Trenčianskom kraji. Najčastejšie postihli respiračné ochorenia deti do päť rokov.

Komplikáciu lekári zaznamenali u 1 717 osôb, čo je 2,3 percenta zo všetkých ARO. Medzi najčastejšie komplikácie patrili zápaly prínosových dutín (897). Ochorenia hlásilo 59 percent všeobecných lekárov pre deti a dorast a 50 percent všeobecných lekárov pre dospelých.

Najviac chorých bolo v Trnavskom kraji

Lekári v 5. týždni nahlásili aj 10 286 chorých na chrípku a chrípke podobné ochorenia, čo predstavuje 13,6 percenta z celkového počtu hlásených ARO.

V porovnaní s predchádzajúcim týždňom chorobnosť stúpla o 62 percent. Najviac chorých bolo v Trnavskom kraji, najmenej v Košickom kraji. Na chrípku najviac ochoreli deti do päť rokov.

Vyučovanie počas tohto týždňa prerušili v 190 výchovno-vzdelávacích zariadeniach. Išlo o 119 materských škôl (35 v Košickom kraji, 25 v Prešovskom kraji, 18 v Trnavskom kraji, 13 v Banskobystrickom kraji, desať v Trenčianskom kraji, deväť v Nitrianskom kraji, sedem v Žilinskom kraji, dve v Bratislavskom kraji), 65 základných škôl (25 v Prešovskom kraji, 17 v Košickom kraji, deväť v Banskobystrickom kraji, šesť v Trnavskom kraji, päť v Nitrianskom kraji, tri v Žilinskom kraji), dve spojené základné školy s materskou školou (jedna v Bratislavskom a jedna v Trenčianskom kraji) a štyri stredné školy (dve z Košického a dve z Prešovského kraja).

Viac k témam: akútne respiračné ochorenia (ARO), chorobnosť, lekári
Zdroj: Webnoviny.sk – Chorobnosť na chrípku stúpla o 62 percent, respiračné ochorenia postihli najmä deti © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vytlačenie Čiernomorskej flotily bolo obrovským úspechom Ukrajiny, tvrdí Kobzová

Ide o bezpečnostný aj ekonomický úspech.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *