Home / EKONOMIKA / Zdravotníctvo / Pellegriniho vláda schválila masívnu rekonštrukciu Nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici

Pellegriniho vláda schválila masívnu rekonštrukciu Nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici

BRATISLAVA 30. januára (WebNoviny.sk) – Vláda súhlasí s masívnou rekonštrukciou Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta. Uviedol to premiér Peter Pellegrini na tlačovej besede po tom, čo ministri schválili návrh rekonštrukcie Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica, ktorý predložila ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská spolu s analýzou postavenia nemocnice.

„Stredoslovenský región si zaslúži takúto významnú investíciu,“ uviedol Pellegrini. Predpokladaná hodnota zákazky je zhruba 104 mil. eur s DPH.

Podľa ministerky zdravotníctva je plánovaná rekonštrukcia v kontexte stratifikácie nemocníc. Mala by sa začať koncom roka 2019, v lete 2023 by mala byť hotová. Nemocnica sa bude rekonštruovať za plnej prevádzky, pacienti podľa Kalavskej nebudú pociťovať obmedzenia.

Lepšia kvalita zdravotnej starostlivosti

„Chceme, aby pacient v čo najkratšom čase videl výsledky našej práce,“ povedala ministerka. „Nám skutočne záleží na tom, aby boli pacienti liečení v pekných priestoroch, v pekných nemocniciach,“ dodala.

Stavebné úpravy majú podľa predkladacej správy spĺňať procesné a logistické požiadavky na poskytovanie zdravotnej starostlivosti 21. storočia s ohľadom na potreby pacienta, zlepšenie kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti a zefektívnenie interných procesov.

V priebehu rokov 2017 a 2018 nemocnica pripravovala podklady potrebné k začatiu rekonštrukcie. Výsledkom rekonštrukcie by malo byť ekonomicky optimálne, medicínsky efektívne rozloženie a dimenzovanie pracovísk nemocnice, zohľadňujúce požiadavky na poskytovanie najnáročnejšej zdravotnej starostlivosti v koncovej nemocnici pre spádovú oblasť Banskobystrického kraja a vo vybraných odbornostiach a metodikách pre obyvateľov celej SR.

Jedinečné postavenie nemocnice

Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta k 31. decembru 2017 mala 901 lôžok a 15 lôžok na dennom psychiatrickom stacionári. Nemocnica má ročne v priemere takmer 34 tisíc hospitalizovaných pacientov, realizuje takmer 465 tisíc ambulantných vyšetrení a 15 tisíc anestézií.

Je mestskou nemocnicou, no zároveň má v okrese a kraji jedinečné postavenie, keďže je v spádovej oblasti so 660 000 obyvateľov jediným koncovým poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

Areál nemocnice bol skolaudovaný v roku 1982. Bez rozsiahlejšej rekonštrukcie už podľa návrhu nespĺňa súčasné požiadavky technické ani procesné.

Viac k témam: minister zdravotníctva SR, premiér Slovenskej republiky, rekonštrukcia
Zdroj: Webnoviny.sk – Pellegriniho vláda schválila masívnu rekonštrukciu Nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Budeme mať vážny problém, ak nepodporíme požiadavky zdravotníkov na zvyšovanie platov, varuje Čaputová

Minister Lengvarský prezidentke predostrel návrh na zvýšenie platov zdravotníckemu personálu ako aj lekárom a zdravotným sestrám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *