Home / SVET / Spravodajkyňa OSN vyšetruje vraždu Chášakdžího, navštívila aj okolie konzulátu v Istanbule

Spravodajkyňa OSN vyšetruje vraždu Chášakdžího, navštívila aj okolie konzulátu v Istanbule

ISTANBUL 29. januára (WebNoviny.sk) – Odborníčka na ľudské práva z Organizácie Spojených národov (OSN) navštívila v rámci vyšetrovania vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášakdžího blízke okolie saudskoarabského konzulátu v tureckom Istanbule, kde ho zabili.

Čakajú na povolenie

Do budovy konzulátu však špeciálna spravodajkyňa Agnes Callamard s jej tímom expertov nevstúpili, pretože ešte čakajú na povolenie od saudskorabských predstaviteľov, s ktorými komunikujú.

Expertka na mimosúdne, súhrnné alebo svojvoľné zabíjanie je so svojím tímom na týždňovej návšteve Turecka a mala by sa stretnúť aj s hlavným istanbulským prokurátorom. Odborníci sa tiež stretli s tureckým ministrami zahraničia a spravodlivosti.

Vražda Chášakdžího

Chášakdžího, ktorý písal pre americký denník The Washington Post články kritizujúce saudskoarabský fundamentalistický režim a osobu korunného princa Muhammada bin Salmána, zavraždili 2. októbra na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule saudskoarabskí agenti.

Jeho ostatky úrady doteraz nenašli. Saudská Arábia v súvislosti s vraždou obvinila 11 ľudí vrátane členov sprievodu korunného princa a pre piatich z nich sa prokurátor usiluje o trest smrti.

Turecké úrady vyjadrili nespokojnosť s nedostatočnou spoluprácou zo strany Rijádu a vyzvali na medzinárodné vyšetrovanie. Ankara tvrdí, že Saudská Arábia musí odhaliť identitu osoby, o ktorej sa predpokladá, že sa zbavila novinárovho tela, a potrestať všetkých ľudí zodpovedných za vraždu.

Callamard uviedla, že správu o vražde novinára odovzdá v júni Rade OSN pre ľudské práva.

Viac k témam: OSN Organizácia spojených národov, vražda novinára, vyšetrovanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Spravodajkyňa OSN vyšetruje vraždu Chášakdžího, navštívila aj okolie konzulátu v Istanbule © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Španielsko poskytlo Ukrajine ďalšiu pomoc, armáde dodali rakety pre systémy protivzdušnej obrany Patriot

Povedala to španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *