Home / SVET / Kolumbijský prezident žiada Kubu, aby zatkli veliteľov povstaleckej Národnej oslobodzovacej armády

Kolumbijský prezident žiada Kubu, aby zatkli veliteľov povstaleckej Národnej oslobodzovacej armády

BOGOTA 19. januára (WebNoviny.sk) – Kolumbijský prezident Iván Duque požiadal Kubu, aby zatkla desiatich veliteľov povstaleckej skupiny Národná oslobodzovacia armáda (ELN), ktorí sa nachádzajú v Havane.

Útok na policajnú stanicu

Stalo sa tak po tom, čo jeho vláda obvinila ľavicových povstalcov z útok na policajnú akadémiu v kolumbijskom hlavnom meste Bogota, ktorý si vyžiadal 21 mŕtvych.

Duque v piatok večer oznámil, že zrušil dekréty, ktoré im umožnili ako mierovým vyjednávačom žiť na Kube. „Celej Kolumbii je jasné, že ELN v skutočnosti netúži po mieri,“ povedal prezident v televíznom prejave.

Odborník na výbušniny

Kolumbijská vláda v piatok oznámila, že útok na policajnú akadémiu spáchal člen ELN, poslednej fungujúcej povstaleckej skupiny v krajine. José Aldemar Rojas bol odborníkom na výbušniny a pri útoku zahynul.

V súvislosti s činom medzičasom zadržali istého Ricarda Carvajala, ktorého obvinili z terorizmu. Zábery z bezpečnostných kamier ukazujú, že muž vystúpil z pick-upu značky Nissan, ktorý o desať minút neskôr Rojas použil pri útoku.

Viac k témam: Národná oslobodzovacia armáda (ELN), útok
Zdroj: Webnoviny.sk – Kolumbijský prezident žiada Kubu, aby zatkli veliteľov povstaleckej Národnej oslobodzovacej armády © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pred klubom vo Washingtone sa strieľalo, podozrivý postrelil piatich ľudí

Streľba sa odohrala zhruba pol hodinu pred polnocou vo štvrti Dupont Circle vo Washingtone.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *