Home / šport / Ostatné športy / Kriechmayr ovládol slávny Lauberhorn a vo Wengene porazil aj obhajcu Feuza

Kriechmayr ovládol slávny Lauberhorn a vo Wengene porazil aj obhajcu Feuza

WENGEN 19. januára (WebNoviny.sk) – Rakúšan Vincent Kriechmayr je už takmer istým víťazom sobotňajšieho zjazdu vo švajčianskom Wengene, ktorý je jedným z tradičných vrcholov sezóny Svetového pohára v alpských lyžiarskych disciplínach.

Po odjazdení elitnej tridsiatky štartovnej listiny Kriechmayr vedie s náskokom 14 stotín sekundy pred domácim favoritom a lanským víťazom z Wengenu Beatom Feuzom. Tretia priečka patrí Nórovi Aleksandrovi Aamodtovi Kildemu (+0,26). Toto poradie sa už takmer s istotou nebude meniť.

Rakúšania jazdili dvakrát

Dvadsaťsedemročný Kriechmayr po prvý raz v kariére ovládol slávny Lauberhorn, ktorý sa v majestátnom prostredí Bernských Álp pod trojicou štvortisícových velikánov Eiger, Mönch a Jungfrau jazdí od roku 1930. Celkovo dosiahol rakúsky špecialista na rýchlostné disciplíny štvrtý triumf v kariére, druhý v zjazde.

Úradujúceho majstra sveta Feuza iba 14 stotín delilo od tretieho triumfu vo Wengene, čím by sa vyrovnal absolútnemu rekordérovi Franzovi Klammerovi. Legendárny Rakúšan ovládol tieto výnimočné preteky v neprerušenej sérii v rokoch 1975, 1976, 1977.

Zaujímavosťou aktuálnych pretekov boli až dvakrát absolvované jazdy v podaní Rakúšanov Klausa Krölla a Otmara Striedingera. Zástupcovia FIS zastavili ich prvé súťažné pokusy v dôsledku pádov pretekárov, ktorí štartovali bezprostredne pred nimi, aby neohrozili ich bezpečnosť.

Kröll takto doplatil na pád Francúza Matthieua Baileta a v opakovanej jazde už výrazne unavený skončil v poli porazených s časom o 3,58 s pomalším ako mal jeho krajan Kriechmayr.

Najdlhší zjazd vo Svetovom pohári

Striedinger doplatil na Taliana Emanuele Buzziho a v opakovanej jazde zaostal o 2,07 s za Kriechmayrom. Nešťastník Buzzi síce došiel do cieľa na skvelom šiestom mieste, ale potom stratil kontrolu nad lyžami, ešte „neubrzdený“ narazil do ochrannej bariéry a po zranení pravého kolena musel byť transportovaný vrtuľníkom do nemocnice.

Wengenský zjazd je so svojou dĺžkou 4,27 km najdlhší v celom kalendári Svetového pohára a aj najlepším pretekárom trvá takmer dve a pol minúty, kým sa dostanú do cieľa. Štart je vo výške 2315 m a cieľ o 1028 m nižšie, čiže 1287 m.

Najobávanejším úsekom na trati je tzv. Kernen-S, keď pretekári po minúte a desiatich sekundách v nohách musia v strmom svahu zvládnuť dve protichodné 90-stupňové zákruty za sebou oddelené len krátkym mostíkom.

Medzi nájazdom a výjazdom z Kernen-S je rozdiel v rýchlosti 25 – 30 km/h. Špecialitou Wengenu je aj krátky tunel, tzv. Wasserstation, po ktorom jazdí vláčik, tzv. wengenská alpská železnica.

Svetový pohár v alpskom lyžovaní

Wengen, Švajčiarsko – výsledky – sobota

Zjazd mužov /po elitnej tridsiatke/: 1. Vincent Kriechmayr (Rak.) 2:28:36 min, 2. Beat Feuz (Švaj.) +0,14 s, 3. Aleksander Aamodt Kilde +0,26, 4. Aksel Lund Svindal (obaja Nór.) +0,52, 5. Bryce Bennet (USA) +0,63, 6. Emanuele Buzzi (Tal.) +0,80, 7. Mauro Caviezel (Švaj.) +0,84, 8. Christof Innerhofer (Tal.) +1,06, 9. Gilles Roulin (Švaj.) +1,26, 10. Dominik Paris (Tal.) +1,27.

Viac k témam: Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní
Zdroj: Webnoviny.sk – Kriechmayr ovládol slávny Lauberhorn a vo Wengene porazil aj obhajcu Feuza © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Etiópčan Lemma ovládol Bostonský maratón, Chára si zlepšil svoj rekord

Medzi ženami finišovala na prvej priečke Keňanka Hellen Obiriová, ktorej sa podarilo obhájiť prvenstvo z minulého roka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *