Home / SLOVENSKO / Minister Lajčák rokoval s ministerkou zahraničných vecí Lichtenštajnského kniežatstva Auréliou Frickovou

Minister Lajčák rokoval s ministerkou zahraničných vecí Lichtenštajnského kniežatstva Auréliou Frickovou

BRATISLAVA 17. januára (WebNoviny.sk) – Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák dnes rokoval vo Vaduze so svojou rezortnou kolegyňou, ministerkou zahraničných vecí, spravodlivosti a kultúry Lichtenštajnského kniežatstva Auréliou Frickovou.

Diplomatické vzťahy

Rokovaniu dominovali témy bilaterálnej spolupráce, aktuálne otázky európskej agendy a medzinárodnej spolupráce. Partneri zhodnotili dekádu fungovania vzájomných vzťahov a konštatovali ich vynikajúcu úroveň a silné partnerstvo, ktoré sa pretavuje aj do spolupráce v medzinárodných organizáciách, najmä v systéme OSN a podpore efektívneho multilateralizmu.

„Naše vzťahy sú prospešné pre obe strany a budeme sa snažiť o ich ďalší rozvoj, napríklad aj v súvislosti s predsedníctvom Slovenska v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE),“ podčiarkol slovenský minister.

Stretnutie sa konalo v jubilejnom roku, keď kniežatstvo oslavuje 300. výročie svojho vzniku a zároveň si spoločne pripomíname 10. výročie nadviazania diplomatických vzťahov medzi Slovenskom a Lichtenštajnskom. Agentúru SITA o tom informoval tlačový odbor rezortu diplomacie.

Akademická sféra

Ministri zhodnotili aj vývoj v európskej politike. Lichtenštajnsko ako člen Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a Schengenu je úzko prepojené s EÚ v rámci jednotného trhu, čo predstavuje spoločné výzvy, vrátane migračnej agendy a brexitu. Lajčák ocenil participáciu Lichtenštajnska v tzv. EHP finančnom mechanizme s tým, že granty EHP podporujú naše bilaterálne vzťahy.

„Konkrétne s Lichtenštajnskom uskutočňujeme v súčasnosti projekty v akademickej sfére v oblasti stavebníctva a architektúry, v minulosti prispeli tieto granty na rekonštrukciu Zámku v Holíči,“ uvádza ministerstvo zahraničia.

Osobitnú pozornosť partneri venovali aj prioritám slovenského predsedníctva v OBSE, s dôrazom na identifikáciu prienikov možnej posilnenej spolupráce v aktivitách a projektoch zameraných najmä na rešpektovanie ľudských práv a základných slobôd. Lichtenštajnsko je celosvetovým lídrom boja proti beztrestnosti a v súčasnosti štartuje v súvislosti s plnením OSN stanovených cieľov trvalo udržateľného rozvoja (SDG´s) novú iniciatívu boja proti modernému otroctvu a obchodovaniu s ľuďmi.

Spomínané ciele

Ako ďalej informuje tlačová správa, téme cieľov trvalo udržateľného rozvoja sa venoval minister Lajčák vo svojom dnešnom vystúpení na konferencii v lichtenštajnskom meste Schaan. Išlo o druhý ročník fóra s názvom “Lichtenštajnský dialóg pre rozvoj” venovanému modernej ekonomickej rozvojovej pomoci – inovatívnym partnerstvám podnikania a filantropie.

Na podujatí vystupujú inšpiratívni lídri, predstavitelia biznisu a generácie Y, ktorí zdieľajú svoje názory na kľúčové otázky týkajúce sa SDG’s. Lajčák sa s nimi podelil so svojimi skúsenosťami zo svojho nedávneho pôsobenia na poste predsedu 72. Valného zhromaždenia OSN. Zároveň ocenil prínos účastníkov dnešnej konferencie k napĺňaniu spomínaných cieľov, vrátane ich financovania.

Investovanie financií

V tejto súvislosti vyzdvihol, že podľa najaktuálnejšej štúdie spoločnosti Deloitte až 92 % predstaviteľov biznisu podporuje SDG’s. Dôležitou úlohou v tomto smere je nájsť spôsob, ako tieto finančné prostriedky čo najefektívnejšie využiť.

Aj za týmto účelom inicioval zo svojej predchádzajúcej pozície OSN zriadenie špeciálneho portálu v rámci UNCTAD, kde sa záujemcovia môžu dozvedieť, akým spôsobom a na aký účel možno investovať financie tak, aby mali čo najväčší dopad a zmysel.

Doterajšie skúsenosti ukazujú, že najlepšou platformou je OSN a šéf slovenskej diplomacie vyzval k intenzívnejšiemu napĺňaniu agendy 2030 aj na úrovni národných vlád. V tejto súvislosti vyzdvihol ako pozitívny príklad práve Lichtenštajnsko a jeho aktivity v rámci multilateralizmu.

Viac k témam: Organizáca pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE)
Zdroj: Webnoviny.sk – Minister Lajčák rokoval s ministerkou zahraničných vecí Lichtenštajnského kniežatstva Auréliou Frickovou © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Remišová: Hlas dosadzuje do štátnych funkcií ľudí, ktorých kvalifikáciou je stranícka knižka alebo sponzorský dar

Vo vedúcich pozíciách nemajú byť ľudia, ktorých jedinou kvalifikáciou je príspevok na kampaň Hlasu, tvrdí Veronika Remišová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *