Home / šport / Ostatné športy / Slovenskí volejbalisti spoznajú súperov v skupine majstrovstiev Európy, figurujú v treťom koši

Slovenskí volejbalisti spoznajú súperov v skupine majstrovstiev Európy, figurujú v treťom koši

BRUSEL 15. januára (WebNoviny.sk) – Slovenskí volejbaloví reprezentanti v stredu večer spoznajú svojich súperov v skupinovej fáze septembrových majstrovstiev Európy (12. – 29. 9. 2019). Žreb európskeho šampionátu, ktorý sa premiérovo uskutoční v štyroch krajinách a po prvý raz s 24 účastníkmi, je na programe o 18.30 h v bruselskom Atómiu.

Hostiteľmi ME sú Francúzsko, Slovinsko, Belgicko a Holandsko.

Štyri šesťčlenné skupiny

Počas žrebu vzniknú štyri šesťčlenné skupiny. Slováci, ktorí sa na ME predstavia po siedmy raz v sérii a celkovo jubilejný desiatykrát, figurujú v 3. koši spoločne s Estóncami, Turkami a Portugalčanmi. Krajiny rozdelili do košov podľa európskeho rebríčka, ktorý bol aktuálny pred štartom kvalifikácie. V 1. koši sú Rusko, Srbsko, Poľsko a Taliansko, v 2. koši Bulharsko, Nemecko, Fínsko a Česko.

Do výkonnostne nižších košov patria Španielsko, Ukrajina, Grécko a Macedónsko (4. kôš), resp. Bielorusko, Čierna Hora, Rumunsko a Rakúsko (5. kôš). Kvarteto hostiteľov už je priradené ku konkrétnym skupinám – Francúzi sa predstavia v „áčku“, Belgičania v „béčku“, Slovinci v „céčku“ a Holanďania v „déčku“. Jediným obmedzením žrebu je skutočnosť, že sa v skupine nemôžu stretnúť finalisti ostatného európskeho šampionátu Rusko a Nemecko.

Nechýba žiadna z popredných krajín Európy

Skupinovú fázu odohrajú v šiestich mestách: Montpellieri (A-skupina), Bruseli a Antverpách (B-skupina), v Ľubľane (C-skupina), Rotterdame a Amsterdame (D-skupina). V šesťčlenných skupinách na každého účastníka čaká päť súbojov, štyria najlepší z každej skupiny postúpia do osemfinále. Osemfinálové a štvrťfinálové duely hostia Nantes, Ľubľana, Antverpy a Apeldoorn. Semifinálové stretnutia sa uskutočnia v Ľubľane a Paríži, vo francúzskej metropole následne turnaj vyvrcholí zápasmi o medaily.

Nováčikmi šampionátu aj vďaka rozšíreniu počtu účastníkov sú Čiernohorci a Macedónci, nechýba žiadna z popredných krajín „starého kontinentu“. Zverenci Andreja Kravárika triumfovali v kvalifikačnej C-skupine, za sebou nechali Čiernohorcov, Moldavcov aj Islanďanov. Slováci na ostatných dvoch európskych šampionátoch (Poľsko 2017, Bulharsko a Taliansko 2015) nepostúpili zo základnej skupiny do play-off o štvrťfinále, v kľúčových súbojoch vtedy podľahli Čechom, resp. Fínom. Najlepší výsledok dosiahli v roku 2011, keď v „skupine smrti“ v Prahe triumfovali pred Bulharmi, Poliakmi a Nemcami, napokon obsadili 5. miesto. Informácie sú z webu Slovenskej volejbalovej federácie.

Zloženie košov pred žrebom 

Hostitelia: Francúzsko (A-skupina), Belgicko (B-skupina), Slovinsko (C-skupina), Holandsko (D-skupina)

1. kôš: Rusko, Srbsko, Poľsko, Taliansko
2. kôš: Bulharsko, Nemecko, Fínsko, Česko
3. kôš: Estónsko, SLOVENSKO, Turecko, Portugalsko
4. kôš: Španielsko, Ukrajina, Grécko, Macedónsko
5. kôš: Bielorusko, Čierna Hora, Rumunsko, Rakúsko

Viac k témam: ME vo volejbale 2019, slovenská volejbalová reprezentácia
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovenskí volejbalisti spoznajú súperov v skupine majstrovstiev Európy, figurujú v treťom koši © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Etiópčan Lemma ovládol Bostonský maratón, Chára si zlepšil svoj rekord

Medzi ženami finišovala na prvej priečke Keňanka Hellen Obiriová, ktorej sa podarilo obhájiť prvenstvo z minulého roka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *