Home / EKONOMIKA / Európska únia zaznamenala rekord vo vývoze agrokomodít, výrazne stúpla úroveň dovozu z Číny a USA

Európska únia zaznamenala rekord vo vývoze agrokomodít, výrazne stúpla úroveň dovozu z Číny a USA

BRATISLAVA 13. januára (WebNoviny.sk) – Hodnoty vývozu agropotravinárskych výrobkov EÚ zaznamenali v októbri minulého roka rekordné čísla. V hodnote 13,1 mld. eur bol celkový vývoz o 2,9 % vyšší ako predchádzajúci rekord z marca 2017.

Údaje o dovoze boli taktiež vysoké, v porovnaní s októbrom 2017 vzrástli o 5,0 % a zaznamenali historický rekord medzi mesiacmi október.

Mesačný prebytok agropotravinárskeho obchodu dosiahol 3,0 mld. eur, čo predstavuje medziročný nárast o 13 % a druhý najvyšší prebytok v histórii EÚ. Vyplýva to z najnovšej mesačnej obchodnej správy, ktorú uverejnila Európska komisia.

Najvýraznejší pokles v Turecku

Najvyšší rast mesačných vývozných hodnôt (október 2018 v porovnaní s októbrom 2017) zaznamenali USA (o 186 miliónov eur) a Saudská Arábia (zvýšenie o 86 miliónov eur). Naopak, pokles vývozných hodnôt nastal najviac u Turecka, a to až o 111 miliónov eur. Výrazne klesol aj export do Hongkongu (o 27 miliónov eur) a Sudánu (pokles o 23 miliónov eur).

Rekordný výkon vývozu z EÚ v októbri vlaňajška bol rovnomerne rozdelený medzi sektory, avšak nápoje a komodity vykazovali najvyšší rast. Výrazný nárast vývozu zaznamenali liehoviny a likéry (zisk 167 miliónov eur), ostatné obilniny (plus 93 miliónov eur), pšenica (nárast o 73 miliónov eur) a víno a vermut (tie vzrástli o 70 miliónov eur).

Rozšírenie obchodu medzi EÚ a USA

Výrazný vývoz z EÚ bol čiastočne spojený so zvýšením dovozu, pričom v porovnaní s októbrom 2017 sa zvýšil o 5 %. Obojstranný obchod medzi EÚ a USA sa naďalej rozširoval a dovoz z USA vzrástol o 245 miliónov eur. Taktiež výrazne vzrástla úroveň dovozu z Číny (o 80 miliónov eur) a Ruska (o 71 miliónov eur).

Podľa sektorov stúpli dovozné hodnoty kakaových bôbov (rast o 98 miliónov eur), iných obilnín (87 miliónov eur) a olejových koláčov (zvýšenie o 75 miliónov eur). Naopak, najviac poklesol dovoz do EÚ nepraženej kávy a čaju o 75 miliónov eur a palmového oleja o 54 miliónov eur.

Viac k témam: Čína, Európska únia, export, import, Spojené štáty americké, tovar
Zdroj: Webnoviny.sk – Európska únia zaznamenala rekord vo vývoze agrokomodít, výrazne stúpla úroveň dovozu z Číny a USA © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Remišová: Hlas dosadzuje do štátnych funkcií ľudí, ktorých kvalifikáciou je stranícka knižka alebo sponzorský dar (video)

Vo vedúcich pozíciách nemajú byť ľudia, ktorých jedinou kvalifikáciou je príspevok na kampaň Hlasu, tvrdí Veronika Remišová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *